У Львові запустили першу в Україні лінію з переробки ртутних ламп

3723 0
Сьогодні, 20 жовтня, на міській ТЕЦ відкрили лінію з переробки відпрацьованих трубчастих та компактних енергоощадних ламп, що містять ртуть, яка є першою такою на території України, – повідомляють в прес-службі Львівської міської ради.

Запуск лінії передбачено проектом «Створення муніципальної системи поводження з відходами електронного та електричного устаткування у Львові з використанням досвіду Любліна», який реалізовується за співфінансування ЄС. Загалом на втілення його в життя передбачено близько 1,3 млн євро: йдеться про створення власне лінії (700 тис. євро), розробку програми, проведення досліджень, семінарів та конференцій, широкої інформаційної кампанії та придбання обладнання для безпечного поводження з відходами електронного устаткування.

Найбільш масштабним із цих заходів є купівля сучасного інтелектуального комплексу для утилізації люмінесцентних ламп, що містять небезпечну для здоров'я людини та довкілля ртуть. Постачальник цього обладнання – шведська компанія «MRT System International AB».

За словами координатора проекту Оксани Війтик, оскільки лінія буде повністю автоматизована, працюватимуть тут всього 2 людини, для яких представники компанії-постачальника вже провели навчання. Механізм роботи лінії полягатиме у подрібненні лампи, виділенні її структурних частин та подальшій їх переробці.

Читайте також: Батарейки, ртуть та лампи. Куди здати у Львові?

Потужність закупленої технологічної лінії складає близько 500 трубчастих або 800 компактних люмінесцентних ламп за годину. Це дозволяє практично повністю забезпечити відповідними послугами всю Західну Україну. Як зазначають в міському управлінні екології та благоустрою, основним критерієм ефективності використання цього обладнання є застосування практично безвідходної технології, або, як її ще називають, технології «zero waste». Практично усі компоненти, отримані в результаті переробки ламп, можуть бути використані як вторинна сировина. У результаті реалізації проекту, не лише закупили власне обладнання, а й відремонтували та повністю реконструювали цех, у якому він надійно та безпечно функціонуватиме.

Збір використаних ламп від населення здійснюватиметься на базі 2 уже закуплених пересувних приймальних пунктів – еко-бусів.

Нагадаємо, з липня 2014 р. в місті функціонує система збору відпрацьованих батарейок, яка охоплює мережу із 94 стаціонарних контейнерів, розміщених в установах, супермаркетах, закладах освіти та ЛКП. Транспортування відпрацьованих батарейок здійснює спеціально облаштований мікроавтобус, куплений за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища. Станом на сьогодні, зібрано близько 5 тон відпрацьованих батарейок від мешканців міста. У подальшому їх передадуть на утилізацію на спеціалізоване підприємство.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!