Померла політв’язень Стефанія Шабатура. 5 фактів з її життя

2693 0
17 грудня на 77 році життя у Львові померла багаторічний політв’язень, депутат першого демократичного скликання Львівської міської ради та мисткиня Стефанія Шабатура. Про це повідомила у себе на Facebook проректор ЛНУ імені Івана Франка Дзвенислава Мамчур-Калинець. Tvoemisto.tv зібрало 5 важливих фактів з її життя.
Фото: dyvys.info

Фото: dyvys.info

1. Стефанія Михайлівна Шабатура народилась 1938 року в с. Іване-Золоте Тернопільської області. Закінчила Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Проектувала і ткала гобелени й брала участь у численних виставках.

2. 1972 року заарештована і засуджена у Львові за «антирадянську агітацію і пропаганду» на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Термін покарання відбувала в жіночому концтаборі в Мордовській АССР, на засланні – у селі Макушино Курганської області.

3. Була членом Української Гельсінкської групи. Брала активну участь у протестних акціях в'язнів. Співавтор листів і звернень до міжнародних і радянських організацій. КДБ знищив 70 екслібрисів і понад 150 рисунків Шабатури.

4. Шабатура була співавтором багатьох збірників поетів і звернень до різних міжнародних організацій і радянських установ. 2 грудня 1979 р. закінчився її строк заслання і вона повернулася на Україну. Жила у Львові під адміністративним наглядом.

5. Була депутатом І демократичного скликання Львівської міської ради. Саме рада цього скликання 3 квітня 1990 року прийняла рішення підняти синьо-жовтий прапор на будівлі міської Ратуші. Прапор урочисто підняли депутати Стефанія Шабатура, Зеновій Саляк та Євген Шморгун.

Інформацію про прощання і похорон Стефанії Шабатури буде повідомлено додатково.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!