Посол ЄС в Україні львівським студентам: Кілька людей перетворюють вашу країну в банкомат

18857 2
Виступаючи у Львівському національному університеті, Х’юґ Мінґареллі хвалив Україну за потенціал і критикував за корупцію.
фото: Укрінформ

фото: Укрінформ

Свою розмову зі студентами Львівського національного університету імені Франка посол Європейського союзу в Україні Х’юґ Мінґареллі почав із жартів. Та, попри оптимістичний настрій та слова про величезний потенціал України, він прямо говорив про українські невдачі. За словами дипломата, корупція в нашій державі непокоїть потенційних інвесторів навіть більше, ніж війна.

Мінґареллі неодноразово наголосив на тому, що Україна має неабиякі природні та людські ресурси, що дає всі можливості швидко стати сучасним відкритим суспільством, заснованим на ефективній соціальній ринковій економіці.

«Але у вас є кілька перепон: перш за все, складний сусід на сході. Як наслідок у вас війна, яка має величезний негативний вплив на суспільство та економіку. Тому першочергова мета ЄС допомогти вам захищати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність вашої країни», – зазначив він.  Попри те, що різні держави Євросоюзу мають різні позиції щодо співпраці з Кремлем, посол назвав пріоритетом консолідацію для продовження санкцій проти Росії.

Але не змовчав і про внутрішні негаразди: «Кілька людей перетворюють вашу фантастичну країну у банкомат. Великою мірою це завдяки корупції. Тому ми присвячуємо багато нашого часу, енергії та ресурсів, ділячись нашим досвідом подолання корупції з вашою владою».

На думку Мінґареллі, рівню освіти, володіння IT-технологіями та мовами в Україні можуть позаздрити у західній Європі: «У неділю я був у Києві на фестивалі документальних фільмів. Величезна кімната, повністю заповнена молодими людьми. У нашій країні документальні фільми не збирають так багато людей. Після фільмів було обговорення українською чи російською, а коли зрозуміли, що кілька людей не розуміють, одразу переключилися на англійську. Це важко уявити у наших країнах».

Відзначив посол рівень громадянського суспільства, яке, на його думку, має великий вплив та справді стоїть на варті змін. Він також перелічив ключові досягнення в напрямках розвитку України, які підтримує Євросоюз.

Верховенство права

Тут ішлося про реформу судової системи та виявлення корупції. На думку посла, вже створені органи (Національне антикорупційне бюро, Національне агентство запобігання корупції, Спеціалізована антикорупційна прокуратура) працюють ефективно й незалежно. Він навіть сказав, що постійно перебуває на зв’язку із головою НАБУ Артемом Ситником. Але в ЄС також сподіваються на появу Антикорупційного суду та компетентного й незалежного Верховного суду. «Це вимагає оновлення суддівського корпусу, адже значна частина нинішніх суддів залежні й не роблять те, що мали би, для верховенства права у вашій країні», - зазначив посол ЄС.

Реформа державного управління

Тут доопрацювання вимагає розподіл повноважень органів влади. У ключових міністерствах уже створені команди підтримки реформ. Прийом на посади держслужбовців має відбуватися за прозорою процедурою. Важливо впроваджувати в Україні децентралізацію, щоб зосереджувати ресурси в регіонах області та місцевих громадах. 

Реформа енергетичного сектору

«Енергетичний сектор - ключовий для незалежності України. Тому ми вирішили підштовхнути реформу газового сектору та електропостачання, інтегрувати цей український ринок із європейським», - розповів Мінґареллі. Значна увага ЄС прикута і до програм енергоефективності, безпеки атомних реакторів та унезалежнення від антрациту.

Реформа в секторі державної власності

Мінґареллі відзначив певні успіхи України у банківському секторі. «Ми хотіли б підштовхнути ваш уряд до прискорення реструктуризації держпідприємств, процесів приватизації, реформи банківського сектору та земельної реформи, щоб ви могли повною мірою отримати потенціал вашої країни у сільському господарстві та агропромисловості», - зазначив він.

На зауваження із залу про нібито відсутність ринку в Україні, посол наголосив, що це також проблема корупції, яка є в кожній країні, але ЄС готовий ділитися досвідом зведення її до мінімуму. На запитання, чи не відлякує інвесторів крім корупції, ще й війна, відповів: «Ви праві, що війна на Донбасі також турбує інвесторів, але найбільше заважає корупція».

Поглиблена та всебічна зона вільної торгівлі між Україною та ЄС

Головна мета угоди інтегрувати економіку України в ринок ЄС. «Ми працюємо над усуненням митних зборів, які досі є між Україною та ЄС, ми заохочуємо Україну в перейманні наших стандартів. І тоді ми зможемо усунути усі нетарифні бар’єри для торгівлі. Це означає – у разі нашої ефективної співпраці, – що українські компанії зможуть безперешкодно торгувати та інвестувати в ЄС», - сказав посол ЄС.

Читайте також: Що нам дасть безвіз: нові можливості для українців у запитаннях і відповідях

Рамковою для цієї роботи є угода про асоціацію, яка має на меті перенести європейські норми і стандарти в політиці та економіці на Україну. «Це дуже амбітна мета, але завдяки фантастичним можливостям вашої країни, освіченим людям, особливо молоді, я впевнений, що весь світ переконається, що Україна – демократичне і безпечне європейське суспільство», вважає Мінґареллі. 

Підготувала Зоя Красовська,
фото авторки


Читайте також:
30 Березня, 2017 17:12
agagaga Italy is still one of the most corrupt countries in Europe - but it is slightly less corrupt than a year ago, - according to a major global report released on Wednesday.
The problem of corruption[1] in Italy is real and large. Transparency International’s Corruption Perception Index, the most widely used indicator of corruption, shows how Italy occupies the last place in Europe and 69th in the world, on par with Romania, Bulgaria, and Greece.
The Italian Court of Auditors estimates these direct costs of corruption to be in the order of magnitude of €60bn per year, equivalent to roughly 4% of the country’s GDP.
Так що у себе [***] порядок наведи а потім інших вчи.
29 Березня, 2017 20:33
123 Так цікаво...а чого ж слухачі цієі фальшивої лекції не спитали в цього ху..га про те, чому тауа чесна і фальшива європа знаючи тих декількох чоловік, дозволила їм вкласти ці корупційні кошти в європейську економіку, нерухомість, дозволила їм скупити навіть покинуті станції метро, не гребує цими брудними грішми тих декількох чоловік та ще й має наглість вчити нас жити? Коли ж нарешті ми помудрішаємо і перестанемо принижуватись перед кожним закордонним ху...м.?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!