Посуд і кладовище: чим завершились археологічні розкопки на львівській площі

6741 0
Цього тижня «Рятівна археологічна служба» закінчила цьогорічні роботи на площі Святого Теодора у Львові. Фахівцям вдалося знайти матеріали, що належать до різних періодів історії й можуть розповісти більше про минуле міста.
Фото: ras.gov.ua

Фото: ras.gov.ua

У листопаді 2016-го року львівські археологи почали досліджувати цвинтар, попередньо датований XVIII століттям. Унаслідок розкопок тут знайшли бруківку XIX ст., давньоруський об’єкт орієнтовно XIII століття, але однією із найцінніших знахідок для науковців стали фрагменти горщиків і мисок черняхівської культури ІІІ-ІV ст. із характерною керамікою. Про це інформують на сайті «Рятівної археологічної служби».

фото: ras.gov.ua

«До цього часу археологи вже знаходили на території сучасного Львова матеріали та об’єкти ранньослов’янської празької культури V–VII ст. Останнім часом все частішими стають знахідки - VIII-X ст. Тож можемо говорити про тривале заселення басейну Полтви, території сучасного і, у давні часи, княжого Львова. Засноване за короля Данила місто мало давнішу історію. Отриманий археологічний матеріал зможе надати докладнішу інформацію щодо урбаністичних процесів на території  Львова від середини І тис. н. е. і до пізнього середньовіччя», – розповів Тарас Милян, заступник директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук.  

Читайте також: Поблизу Львова археологи виявили поселення трипільців

Додамо, що за словами археологів, відомостей про площу Святого Теодора не так багато. Перші пов’язані зі згадкою про дерев’яну церкву Святого Теодора від 1453 року. Припускають, що святиня могла існувати ще з давньоруського часу, однак переконливих підтверджень цієї гіпотези наразі немає. У 1783 році було проведено ревізію церков і через невелику парафію її розібрали, а храмову ікону передали до церкви св. Миколая, розташованої поруч. Вже пізніше тут була облаштована площа, на якій виникла торговиця, так звана Стара Тандета, яка існувала у ХІХ ст. Цікавим є факт, що з середини ХХ ст. цей ринок називали Краківським і він фактично був попередником нинішнього, який перенесли на сьогоднішнє місце у 1960-х роках ХХ ст.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!