Повне скасування карантину призведе до 120-140 тисяч смертей до кінця року – МОЗ

6973 0
Із 11 травня уряд планує пом’якшити карантин, але за певних протиепідемічних умов.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Повне скасування карантину без запровадження обґрунтованих профілактичних заходів призведе до 120-140 тис. смертей до кінця вже цього року. Такий прогноз отримало МОЗ від Київської школи економіки, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Читайте також: Із 11 травня Україна перейде на систему адаптивного регіонального карантину. Що це означає

«Введенні профілактичні та протиепідемічні заходи дали свій результат. І як би вже не хотілось всім нам позбавитись цього карантину і коронавірусу, треба все ж таки включити тумблер терпіння. Терпіння, яке дозволить нам вийти з карантину вчасно. А не передчасно», – каже він.

За словами Віктора Ляшка, ми мало почуємо про можливі економічні втрати від смертності, захворюваності та інвалідизації населення. 

«Втрати, що пов’язані з недовиробництвом внутрішнього валового продукту через вибуття людини з трудової діяльності через коронавірусну хворобу. Втрати, що пов’язані з наданням медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу. І втрати, що пов’язані, ненаданням, через коронавірус, медичної допомоги тим хто її потребує», – додає санлікар.

Із 11 травня уряд планує пом’якшити карантин, але за певних протиепідемічних умов. У МОЗ наразі фіналізують тимчасові вимоги щодо профілактичних заходів при обслуговуванні в перукарнях та салонах краси, при торгівлі господарчими товарами, роботи кав’ярень, автомийок, адвокатських та нотаріальних послуг тощо. Їх планують опублікувати завчасно, щоб підприємці встигли підготуватися.

Читайте також: Лише у масці і з документами. У Львові змінили правила карантину

Додамо, що в Україні дозволили працювати продуктовим ринкам, а деякі міста почали самостійно послаблювати карантин, як от Черкаси та Мукачево. Львів же проситиме Кабмін дозволити самостійно приймати рішення про ті чи інші карантинні обмеження, залежно від епідситуації в місті.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!