«Потрібно поставити крапку». Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про великий герб

1625 0
Його визначили як невідкладний, тобто для позачергового розгляду Верховною Радою.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт про великий Державний Герб України та визначив його як невідкладний, тобто для позачергового розгляду Верховною Радою. Він підписав проєкт закону на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції, сьогодні, 28 червня. Про це повдіомляє пресслужба Офісу президента.

«28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала й низку інших важливих речей. Українська мова отримала статус єдиної державної мови, а гривня – статус національної валюти… І всі ці роки існує тільки одне незакрите питання. Єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією і якого досі не існує. Це Великий герб України», – каже він.

Читайте також: Глави держав та духовні лідери привітали Україну з Днем Незалежності

Глава держави пригадав, що за ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, думок і різних бачень щодо Великого гербу. Однак, за його словами, у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні поставити крапку.

Доповідатиме законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України перший Президент України Леонід Кравчук.

Нагадаємо, 25 серпня минулого року Верховна Рада доручила Кабміну провести конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України. За відповідний проєкт постанови проголосували 279 народних депутатів.

Відповідно до статті 20 Конституції України, «головним елементом великого Державного герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України). Великий Державний герб встановлюють з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймають не менше, ніж двома третіми від конституційного складу Верховної Ради України».

19 листопада 2020 року журі презентувало своє рішення, відповідно до якого першу премію отримав проєкт Олексія Кохана.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!