Псевдомінувальник вимагає від львівського торгового центру 180 000 $

6558 0
Невідома особа погрожує, що евакуація з ТЦ «Роксолана» буде відбуватися щодня, аж до завершення Новорічних свят. У Нацполіції зазначають, що пошук кіберзлочинців викликає труднощі через всеохопність інтернету.
Фото: відділ комунікації поліції Львівської області

Фото: відділ комунікації поліції Львівської області

Упродовж місяця, починаючи з 29-го листопада, у торговому центрі «Роксолана», що у Львові на площі Соборній,14-15, чотири рази відбулася евакуація відвідувачів та працівників. На місце виїжджали спецслужби і проводили перевірку будівлі. Причиною таких дій були анонімні повідомлення про закладену вибухівку у торговому центрі.

Як повідомила Tvoemisto.tv PR-менеджер торгового центру Надія Кугук, після чергової евакуації зловмисник-псевдомінувальник почав шантажувати керівництво торгового центру. На електронну скриньку адміністрації надійшов лист з вимогою заплатити 200 BTC (bitcoin), що становить майже 180 000 $. В іншому випадку анонім погрожує, що евакуація буде відбуватися щодня, аж до завершення Новорічних свят.

«Ми покладаємося на дії правоохоронців, які знайдуть цих зловмисників і не ведемо перемовин із шантажистами та кібертерористами», – прокоментували ситуацію у торговому центрі.

Читайте також: Як львів’янам реагувати на підозрілі предмети

Такі анонімні повідомлення про замінування і подальші перевірки щоразу паралізуватимуть роботу торгового центру. Відвідувачі та персонал не можуть бути всередині, допоки приміщення не буде повністю перевірене, – прокоментувала Tvoemisto.tv речниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, «Жодне таке повідомлення не можна ігнорувати. Виїжджаємо ми, виїжджають рятувальники, кінологи, вибухотехніки», – додала вона.

Пошуком псевдомінувальників займається відділ по боротьбі з кіберзлочинами. За словами речниці, знайти кіберзлочинця-«мінувальника» важче, аніж відслідкувати повідомлення телефоном: «Інтернет – широкий і великий. Під час розслідування може видати, наприклад, що ця ip-адреса знаходиться десь на території АТО або десь в Америці. І на тому й все».

Світлана Добровольська додала, упродовж 2016-го року до ГУ Нацполіції у Львівській області надійшло 60 повідомлень про замінування. Шістьом особам оголошено про підозру. «Покарання за такий злочин передбачає позбавлення волі строком до семи років. Однак, є різні ситуації. Буває, що «мінувальник» є психічно нездоровою людиною. Відповідно, ця особа не нестиме жодного покарання», – зазначила вона.

Нагадаємо, 27-го, 26-го та 23-го грудня, після анонімного попередження про замінування двох торгових центрів у Львові, спеціальні служби шукали вибухівку. Під час обстеження будівель нічого не знайшли. 

Підготувала Юлія Сабадишина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!