Пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце». На якому етапі будівництва та коли запрацює

1614 0
Пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників, як на КПП Грушів.
ФОТО: INPOLAND.NET.

ФОТО: INPOLAND.NET.

Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» запрацює у найближчі пів року. Зараз він уже на завершальному етапі будівництва. Про це повідомив очільник Львівської Ова Максим Козицький. 

Сьогодні, 10 лютого, він з новопризначеною очільницею Підкарпатського воєводства пані Терезою Кубас-Гуль оглянув хід робіт на майбутньому автомобільному пункті пропуску. Пані воєвода зауважила, що створення пішохідного пункту пропуску могло б стати наступним етапом проєкту. За словами Козицького, такі плани були ще на початку задуму.

Крім того, минулого місяця Львівська ОДА подала у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України пропозицію доповнити Угоду про створення міжнародного автомобільного пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» залізничним сполученням. Аналогічне звернення до польського профільного міністерства скерувало Підкарпатське воєводство.

Читайте також: Якими потягами дістатись до Львова, щоб пересісти на новий потяг до Варшави. Перелік рейсів

«Пропонуємо здійснювати контрольні процедури на залізничному пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» спільно з контролюючими органами Польщі за принципом пункту пропуску у Смільниці. Наразі очікуємо на відповіді», – йдеться у повіідомленні очільника. 

Додамо, що колії на дільницях «Самбір – Хирів» та «Держкордон – Старява – Хирів – Нижанковичі – Держкордон» повністю переобладнали для міжнародних пасажирських чи вантажних залізничних перевезень. Зараз розглядається питання щодо курсування на дільниці «Кросценко — Старява — Хирів — Нижанковичі — Перемишль» чотирьох регіональних міжнародних поїздів. Місткість кожного – 206 пасажирів.

«Під час зустрічі я наголосив, що Львівщина зацікавлена у подальшій розбудові прикордонної інфраструктури, зокрема у створенні пункту пропуску «Лопушанка – Міхновець», адже це покращить сполучення між Польщею та Україною, розвантажить інші пункти пропуску, сприятиме співпраці людей, які живуть у прикордонних містах і селах та розвитку туризму. Пані воєвода зазначила, що Польща також у цьому зацікавлена. Домовилися, що після завершення робіт на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» повернемося до цього питання і обговоримо джерела фінансування будівництва майбутнього пункту пропуску, його тип та розташування», – додав очільник. 

Читайте також: ЄС профінансує залізничне сполучення зі Львівщиною

Нагадаємо, у лютому 2023 року у пункті пропуску «Нижанковичі-Мальховіце» почали пропуск вантажівок з максимальною вагою 7,5 тонн. Наразі пункт пропуску працює в режимі спеціального тимчасового переїзду через кордон. Тобто пропускають великогабаритні вантажівки, так звані TIRи, але тільки ті, що рухаються без вантажу. 

Додамо, що у квітні 2023 року розпочався завершальний етап ремонту дороги, що веде до ПП «Нижанковичі-Мальховіце». Пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників, як на КПП Грушів.  

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!