П'ять причин поїхати до Мукачева, щоб помилуватись цвітінням сакур

6600 0
У 2019 році «Закарпатська туристична організація» оголосила Мукачево столицею сакур Закарпаття
Фото:ua.igotoworld.com

Фото:ua.igotoworld.com

Уже наприкінці квітня на Закарпатті розквітають сакури. Про особливе цвітіння японської вишні у Мукачево та коли варто відвідати місто, щоб помилуватись, у своєму блозі розповів екскурсовод Максим Адаменко.

Він розповідає, що Мукачівська сакура під час цвітіння щороку приваблює тисячі туристів, так було ще за радянських часів. Цвітіння сакури на Закарпатті раніше припадало на травневі свята. Але щороку період цвітіння зміщується до середини квітня. Останні кілька років пишне цвітіння сакури в регіоні починається близько 20 квітня і триває 7-10 днів. В області є дві хвилі цвітіння: на рівнині (Ужгород, Мукачево, Берегово, Виноградів, Хуст, Іршава) і в гірській місцевості (Лумшори, Карпати, Свалява, Воловець, Міжгір’я, Тячів, Рахів).

«Але на Закарпатті є одна сакура, яка квітне тоді, коли їй заманеться! У народі її називають «шалена» або «скажена» сакура. Вона може «викинути» небагато квітів посеред січня, пишно відбуяти в лютому, а бувають роки, коли квітне тричі за рік. Знаходиться ця знаменита сакура в місті Мукачеві, на площі Федорова», – пише він.

Екскурсовод зазначає, що Ужгород і Мукачево – два найбільші за населенням міста Закарпаття. Два осередки науки, культури і суспільного життя, які змагаються, зокрема й за славу найбільш уквітчаного з міст.

«Здавна ці міста змагаються в різних сферах. Змагаються і сакурами також.  За останні 15 років в Ужгороді й Мукачеві було кілька хвиль масової посадки сакури», – пише він.

Максим Адаменко також розповідає, що цвіт сакури починають використовувати й в Закарпатській кухні. Хоч він не популярний, але нині є підприємці, які варять сакура-джем – варення з пелюсток сакури. «Пелюстки збирають з сакур, висаджених в приватному саду. Сад знаходиться на околиці міста, далеко від автомобільних доріг, тому продукт екологічно чистий», – додає він.

Також екскурсовод розповідає, що у 2019 році «Закарпатська туристична організація» оголосила Мукачево столицею сакур Закарпаття, обирали за п’ятьма критеріями:

  • Наявність «шаленої» сакури
  • Найбільша кількістю дерев сакури
  • Найдовша алея сакур в Закарпатті (вул.Ужгородська 1321 м)
  • Найстаріші дерева сакури (за Мукачівським університетом 1926 р.)
  • Бінарні сакури – щеплені місцевою і японською вишнею (квітнуть одночасно білим і рожевим цвітом)

Фото екскурсовода Максима Адаменка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!