Реформа медицини: в Україні створять "госпітальні округи". Що це дасть?

4602 1
30-го листопада, Кабінет Міністрів України ухвалив 10 постанов, з яких розпочинається реформування системи охорони здоров’я. Зокрема, затвердили порядок створення госпітальних округів та зобов’язали місцеві органи влади сформувати їх відповідно до нормативів, розроблених МОЗ.
фото: gazeta.lviv.ua

фото: gazeta.lviv.ua

Госпітальний округ об’єднує місцеві лікарні в мережу закладів медичної допомоги, розміщену на території певної області України, для своєчасного лікування мешканців, які в ній проживають, – інформують на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я.

Читайте також: В Україні стартує втілення реформи медицини: 10 важливих постанов

До госпітального округу належатиме мінімум одна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування, найбільш потужна й найкраще обладнана в області. «Решта лікарень будуть перепрофільовані таким чином, щоб там надавались послуги, які не потребують високотехнологічного обладнання», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Створення таких мереж  медичних закладів дасть змогу підвищити якість першої медичної допомоги, дозволить людям отримувати належне лікування в межах свого округу (не більше 1-ї години доїзду до лікарні інтенсивного лікування), а фахівцям – підтримувати кваліфікацію й розподіляти навантаження.  

Читайте також: Без черг, але за записом: що хочуть змінити в поліклініках

Міністерство пропонує такі принципи формування госпітального округу:

- до складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я, оснащення і компетенції яких визначатимуть норми МОЗ.

- адміністративним центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.

- зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км.

- багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тис осіб, а 2-го рівня – не менше 200 тис осіб.

- місцева влада формуватиме округи самостійно, керуючись потребами мешканців, необхідністю облаштувати дороги й приміщення тощо. 

Читайте також: Найміть собі лікаря: українців очікує кардинальна реформа медицини

За постановою уряду, МОЗ упродовж грудня 2016-го року затвердить Примірне положення про госпітальний округ. До 1 лютого 2017 року планують сформувати перелік та склад госпітальних округів в Україні та подати його на розгляд Кабінету Міністрів.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
12 Січня, 2017 16:53
axab В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині
[***]://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!