Реформа медицини: як працюватиме страхування для українців?

3254 1
У 2017-му році в Україні змінять медичне обслуговування, зокрема запровадять страхування. Як покриватимуть витрати на лікування та що про це треба знати середньостатистичному українцеві, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я.
Фото: moz.gov.ua

Фото: moz.gov.ua

«Реформу почнуть в 2017 році з первинної та екстреної допомоги, які повністю покриватиме гарантований пакет медичних послуг», – розповів у колонці для УП «Життя» Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я.

Список послуг, які входитимуть в обов’язковий обсяг медичної допомоги, затверджуватиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ), а бюджет для цього прийматиме Верховна Рада. Водночас, екстрена допомога та реанімація теж покриватимуться державою.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

Гарантований пакет медичних послуг передбачений для усіх закладів однаково: навіть приватний лікар, який працює за контрактом з НСЗУ і приєднався до системи, не зможе брати додаткові кошти за лікування, що входить до пакета. Причому МОЗ стверджує, що за рахунок страхових коштів він матиме вищий дохід.

Якщо ж лікарі вимагатимуть кошти за передбачені національним страхуванням послуги, пацієнти зможуть дзвонити на гарячу лінію, яка буде працювати у Національної служби здоров'я, або звертатися до найближчого регіонального відділення. «Вимагання коштів за послугу, яку оплачено НСЗУ – причина, з якої може буде розірвано контракт з лікарем на обслуговування всіх пацієнтів з можливою забороною подальшої праці в рамках системи НСЗУ», - наголошує Павло Ковтонюк.

Обґрунтовуючи вибір саме такої моделі страхування, заступник міністра пояснив, що її запровадження є найпростішим для України та найбільш доцільна для країн, що розвиваються. Для втілення потрібно 3 елементи: збір коштів через систему загального оподаткування, страховий пул, що є частиною бюджету країни та оператор, який здійснює виплату. Два із трьох Україна вже має.

Фінансуватимуть страхування коштом непрямих податків. Такий підхід – використання коштів, які платять усі українці (ПДВ та акцизи) –  Павло Ковтонюк обґрунтував тим, що: «В Україні дуже великий ринок тіньової праці. Якщо ми введемо новий податок на заробітну платню, то, по-перше, ми вдаримо по всій економіці, а по-друге, ті, хто працює легально, почнуть платити за лікування всіх».

Читайте також: Реформа медицини: в Україні створять «госпітальні округи». Що це дасть?

У перспективі, система вдосконалюватиметься, вважає чиновник. Однак для цього потрібен час: подібна реформа медицини в інших країнах займала 5-7 років. Україна сподівається розпочати в 2017-му й завершити її протягом трьох років для всієї сфери загалом.

Довідка. Первинна медична допомога – медична допомога, що надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта лікарем загальної практики-сімейним лікарем і передбачає:

- надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики;

- направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги;

- надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

За матеріалами: УП «Життя», moz.gov.ua

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
12 Січня, 2017 14:43
axab В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині
[***]://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!