Рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища розпочнуть влітку

2341 0
Роботи з комплексної рекультивації триватимуть у два етапи: технічний — близько двох років, біологічний — три роки.
ілюстрацію надав Богдан Михалусь

ілюстрацію надав Богдан Михалусь

Цього літа розпочнеться перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Він передбачає вирівнювання тіла полігону, встановлення систем дегазації та очистки фільтратів. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Спочатку будуть вирівнювати схили сміттєзвалища, бо зараз частина сміття вийшла за визначений периметр. Паралельно встановлять та запустять обладнання для дегазації полігону, а восени стартує процес очистки фільтратів.

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv речник ЛКП «Зелене місто» Микола Рябика, дегазація та очистка фільтратів входять у загальний комплекс робіт з рекультивації полігону.

«Ці складові є окремими юридичними процесами і відбуваються за різними процедурами. Наприклад, договір з компанією щодо дегазації полігону уклали на 10 років і до роботи приступлять уже влітку. Для визначення фірми-переможця, яка буде займатися очисткою фільтратів, у нас ще відбувається тендер, роботи триватимуть 33 місяці. А хто буде рекультивувати тіло полігону, наразі не відомо», — каже Микола Рябика.

Читайте також: Папір, який важко переробити. Навіщо львів’янам ходити в кав’ярню з власним горнятком

Процесом дегазації займеться фірма «Кліар Енерджі». Натомість на тендер з очистки фільтратів у Грибовичах, який досі триває, претендує три компанії: JVC Goksin Insaat San та GEZER Endustri (Туреччина), ТОВ «Екософт» (Україна), ПП «Гігаджоуль» (Україна).

Як раніше повідомляло Tvoemisto.tv, проект рекультивації, надіслали на погодження в ЛОДА, однак відповіді досі не отримали.

«Проект пройшов державну експертизу, якою підтверджено, що в ньому все добре спроектовано. Затримка рекультивації полігону не за нами, місто зробило все залежне від нього. Ми готові приступати до рекультивації, але потрібне погодження», — сказав тоді Сергій Бабак.

Додамо, що після рекультивації за станом полігону спостерігатимуть і перевірятимуть. Очікують, що він буде виглядати як великий сквер.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!