Реставрація чорної кам’яниці: як зміниться історична пам’ятка в центрі Львова

6152 0
Чорну кам’яницю на площі Ринок реставрують упродовж двох років.
фото: prostir.museum

фото: prostir.museum

Уже другий рік на площі Ринок триває реконструкція чорної кам’яниці. Днями під шарами фарби реставратори натрапили на фриз із рослинним орнаментом початку XVI століття, на якому збереглися залишки червонуватої фарби. Координатор проекту Петро Слободян розповів Tvoemisto.tv, що уже вдалось відреставрувати, що ще планують зробити і чи замінять чорний колір будівлі, зважаючи на нові дослідження.

«Цього року завершують археологічні дослідження на подвір’ї кам’яниці. Виготовили документацію для проекту реставрації, який включає оновлення фасаду й часткову заміну покриття даху, впорядкування внутрішнього подвір’я та ремонт внутрішнього, зовнішнього та головного фасадів», – говорить Петро Слободян.

Читайте також: У Львові дозволили будувати багатоповерхівки та офісний центр

За його словами, увесь проект мають закінчити в жовтні 2019 року. За наступні два роки ще мають реконструювати вестибюль, відремонтувати водовідведення каналізаційних мереж у подвір’ї та розмістити експедицію колекції архітектурних деталей і скульптурних фрагментів зі старих львівських будівель, які нині перебувають у колекції львівського історичного музею. Оновлення цих деталей проводить кафедра реставрації архітектурної і мистецької спадщини НУ «Львівської політехніки».

«Днями розчистили фасад та знайшли залишки кольорового орнаменту. Поки складно сказати, коли розфарбували будинок, чи був він таким первинно і до якого стилю віднести ці малюнки. Віднайдені зразки взяли для аналізів», – пояснює Слободян.

Він каже, що поки що за проектом реставрації змін не було, тому чорна кам’яниця лишається чорною. Якщо за результатами дослідження стане чітко відомо, що кам’яниця була раніше кольоровою, тоді залучать архітекторів та інших фахівців.

«Я думаю, що максимально можливо хіба що фрагментарне відтворення окремих елементів багатобарвного розфарбування. Поліхромію знайшли на скульптурах, на яких видно залишки перефарбування, але про зміну кольору всього фасаду через нові дослідження говорити зарано», – каже Слободян.  

Про реставрацію Чорної кам’яниці повідомили торік у вересні. Тоді Львівський історичний музей виграв грант у 275 тисяч доларів від Посольського фонду США збереження культурної спадщини. Ще 29 тисяч доларів музей мав додати самотужки.

Вікторія Ейсмунт

фото radiosvoboda.org

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!