Як лікарю Данкову оголошували вирок. Репортаж із зали суду

23765 13
Вирок Шевченківського суду позивачі та їх прихильники називають справедливим та вважають, що він змусить лікарів задуматися. Натомість прибічники медика не вірять, що такий лікар, як Данков, міг вчинити все те, що йому інкримінували. На їхню думку, випадок, який розглядали в суді, був важким, і медик із ним не зміг впоратися.
фото ілюстративне: з відкритих джерел

фото ілюстративне: з відкритих джерел

Сьогодні, 2-го листопада, у Шевченківському районному суді Львова оголосили вирок Олегу Данкову, завідувачу пологовим відділенням 3-ї міської клінічної лікарні. Його підозрювали у неналежному виконанні професійних обов’язків, що призвело до смерті дитини під час пологів. Йдеться про справу понад трирічної давності – смерть новонародженої Злати Пудляк навесні 2014 року, пологи у матері якої приймав саме Данков.

Близько десятої ранку біля судової зали №1 у Шевченківському районному суді Львова вже була група людей. Потерпілі по справі – подружжя Мар’яни Павлик та Остапа Пудляка разом із родичами та людьми, які їх підтримують. Вони трохи напружені перед останнім фіналом кількарічного пошуку відповіді на запитання про те, хто винен у смерті їхньої дочки.

Незабаром у невеликому коридорі перед залою стає дуже тісно – приходять журналісти, а за ними група підтримки Олега Данкова – медпрацівники та матері, які народили дітей у цього лікаря і завдяки його професійності. Щойно вони заходять у залу, яка не надто більша за коридор, стає не лише вельми тісно, одразу ж змінюється атмосфера, вона згущується і відчутно, як флюїди неприязні між антагоністами заповнюють простір. Пориви вітру за відчиненим вікном лише додають зловісні нотки.

Саспенс зростає: заходить суддя, зал встає, а підсудного все ще немає – всі чекають на нього, стоячи якусь хвилину, Данков заходить і суддя розпочинає зачитувати вирок.

Позивачі та підсудний наступної години сидять по різні боки столу. Мар’яна Пудляк час від часу дивиться на лікаря, той теребить руками газету і поглядом «пропалює» стіл. Усім учасникам процесу його фінальний акорд дається нелегко, бо і батьки, і лікарі знову пропускають крізь себе ті трагічні години та події.

Коли суддя доходить до подробиць перебігу пологів, дій та маніпуляцій, які проводили медики, плечі Мар’яни Пудляк мимоволі здригаються, чоловік обіймає дружину за плечі, бере її руку і гладить.

Лікар, навпроти, мне газету, його жовна ходять, видно, що слухання вироку йому також не дається легко.

Суддя продовжує читати вирок, з якого випливає, що спостереження за Мар’яною Павлик, лікарем якої був Олег Данков, у 3-й міській клінічній лікарні проводили не в повному обсязі, а дії самого лікаря не відповідали вимогами клінічних протоколів.

Експерти у висновках зазначали, що якби вчасно були проведені відповідні обстеження та був виявлений дистрес плоду, то можна було прийняти рішення про кесарів розтин і врятувати дитину.

Судово-медична експертиза вказала на існуючий причинний зв’язок між допущеними порушеннями з боку лікаря акушер-гінеколога Данкова і смертю дитини. У висновках експерти наголошували, що не були належно оцінені ризики й не обрано правильну тактику ведення пологів, проводилося витискання дитини та порушення тактики накладення акушерських щипців.

Читайте також: Львів'яни назвали 13 проблем пологових будинків міста

Група підтримки потерпілих знимкує все на телефони, для них слова про неправильні дії лікаря як урочистий гімн – нарешті хоч хтось доб’ється правди в суді і когось покарають. На обличчях жінок з іншого «табору» читається скепсис: медики, як ніхто інший знають, як буває, коли все трапляється миттєво і лікар упродовж лічених секунд має ухвалити єдино правильне рішення, від якого все залежить. Мами, які народили дітей завдяки Данкову, чудуються, як все те, що читає суддя, може стосуватися цього лікаря.

До оголошення вироку ходили чутки про те, що медикові «дадуть» умовний термін, тож коли суддя зачитала речення про рік ув’язнення, для групи підтримки Данкова це стало справжньою несподіванкою. Обличчя родичів немовляти потиху проясняються, вони домоглися справедливості в суді, до них підходять знайомі та обіймають. Данков швидко залишає залу суду, він не хоче давати жодних коментарів.

Натомість виникає словесна суперечка між медиками та людьми, які вважають, що їхні діти загинули через лікарські помилки. Медики голосно говорять про те, що суд перетворили на шоу, і риторично запитують про те, хто буде приймати пологи, якщо садити таких лікарів, як Данков. З іншого боку лунає: «Нарешті визнали вашу халатність! Ви навіть не вибачалися ні разу за свої помилки!». Суперечка перекочовує в коридор. Молода жінка зі сльозами на очах розпачливо гукає: «Я не вірю в те, що Данков міг таке зробити, він від мене не відходив».

Атмосфера дуже напружена. Остап Пудляк у розмові з журналістами сказав, що сподівається, що цей вирок спонукає замислитися медиків над тим, що за свої вчинки і помилки треба відповідати. На закиди про те, що він з дружиною перетворили процес на шоу, він заперечив і додав, що скористався законним способом захистити свою родину, а суд намагалися перетворити на шоу ті хто його в цьому звинувачує.

Подружжя чекає, поки їхні опоненти не вийдуть із зали та приміщення суду, побоюючись агресії з їхнього боку. Коли вони виходять на вулицю Січових Стрільців, то все одно наражаються на словесні образи. Прихильники Данкова, серед яких кілька матерів з малими дітьми, кричать їм услід «Ганьба!», але все обходиться без подальшої ескалації.

Підходжу до жінки з двома дітьми, які народилися у відділенні Данкова, її звати пані Галина. «Я співчуваю їм, але це можна у всьому винуватити лікаря, це могла бути звичайна випадковість. Це лікар, який допомагав людям у безнадійних випадках. Тут був важкий випадок, не можна винуватити лише лікаря», – сказала вона.

До нас підходять інші жінки. Одна з них оповідає, що народила в Данкова шестеро дітей і з кожною дитиною лежала попередньо в лікарні по тижневі чи по два. «Я ні разу не бачила з його боку не такого виконання своїх обов’язків чи щоби він щось не так робив. Не бачила ні одної жінки, яка би була незадоволена ним», – розповіла вона.

Жінки в один голос називають вирок несправедливим, бо не вірять, що лікар Данков міг неналежним чином виконувати свою роботу, адже він, за їхніми словами, завжди приходить на допомогу, а в суді все можна підстроїти.

Збоку стоїть подружжя, яке підтримувало позивачів. Жінка – Тетяна Стронціцька, яка втратила дитину в тому ж пологовому на Раппопорта і зараз цей випадок розслідують правоохоронні органи

Вона вважає, що вирок Данкову – справедливий, а на закиди з боку прихильників медика відповіла: «Ті батьки, в яких все добре пройшло, звичайно, що вони не вірять. Вони народили прекрасних дітей і їх виховують. А мама, яка втратила дитину в цьому лікаря, не може так сказати. Як вона може йому дякувати, якщо поховала свою дитину. Вони цього не зрозуміють ніколи. Ніхто з них в житті не зрозуміє біль тієї мами», – підкреслила Тетяна Стронціцька.

Тарас Базюк


Читайте також:
26 Грудня, 2018 14:59
Катерина Народжувала у Данкова О.В. У 2014р.Вдячна йому за професійний підхід,за врятоване життя мені і моїй дитині.Це лікар від Бога!!!Лікар з великої букви.Молюся за його життя і здоровя.
2 Грудня, 2017 23:14
Оля Данков чи не єдиний, хто в цій корупцій клоаці не ьбере гроші за роди. і він прекрансо веде і природнеі пологи , бо чи не єдиний у Львові , хто береться за складні випадки або природні роди після кесаревого розтину. ТОму Віктор можете тут не розпинатись. у Львові закритий перинатальний центр, коли закривається олин з роддомів на промивку то тут просто ужас. Але ж ні винні лікарі, що багато породіль і нема місць і кладуть їхв коридорахз. Класно якби всім хто не поміщається на ліжках не пускали в роддом. от приїхали з схватками, а вам кажтуть місця нема як вготелі. і йдіть родіть куда хочете. бов іншому роддомі теж може не бути місця . і ніде в світі лікар не є з породіллею поруч весь час, а так само паралельно має кілька.
29 Листопада, 2017 23:40
Екатерина Виктор вы профессионал Бог все видит!!!2
4 Листопада, 2017 13:05
Виктор Персонаж никак не ожидал такого приговора. По нему видно. Слишком самоуверенный и высокомерный. Крайне неприятный тип, знал его лично.
Первая причина трагедии, т.е.смерти младенца, которую можно было избежать, - жадность этого врача. Акушер-гинеколог - профессия, которая приносит много денег, это знает даже слабоумный. У этого персонажа в тот трагический день было несколько рожениц, и он хотел заработать на всех. Поэтому так наплевательски отнёсся к этой пострадавшей. Ведь он жадный по своей сути, по нему видно.
Каждая женщина - индивидуальна и её организм по-разному реагирует на каждую стадию родов. Поэтому врачу надо находиться рядом с каждой роженицей постоянно (!), а не бегать от одной к другой, кое-как выполняя обязанности врача. Тогда и ошибки бы не допустил.
А вторая причина лежит в самой профессии хирурга. 1.Каждый состоявшийся врач всегда виновен в смерти как минимум 20% пациентов, это говорит статистика (!) и сами хирурги на пенсии признают. Но их нельзя прямо винить в этом, ведь сама профессия врача, особенно хирурга (а этот лекарь О.Данков в первую очередь хирург, а во вторую - акушер), связана с частыми смертями. Тут нужны железные нервы и цинизм! Ошибки хирурга в любом случае неизбежны, и с этим глупо спорить. Но если их слишком много, то такого мясника надо гнать из профессии.
2.Кесарево сечение - это заранее планируемая операция, продуманная до мелочей. Ассистируют хирургу при этом высококлассные медсёстры. А вести обычные роды - терапевтическая процедура, ассистируемая обычными медсёстрами, часто уровня санитарок. Практика показывает, что те акушеры, которые хорошо ведут роды, не умеют удачно кесарить. В кесаревом важны 3 фактора: сделать безопасно, как можно быстрее и спасти 2 жизни: матери и младенца.
А те хирурги, которые хорошо кесарят, - не умеют вести обычные роды у женщин и допускают простые ошибки вплоть до разрыва шейки матки, когда женщина мгновенно умирает от болевого шока. Как это массово было у акушера-хирурга Долгова на протяжении 25 лет его работы в ж-д больнице на ул.Огиенка. Но признать свои ошибки такие хирурги не могут, а главное - не хотят! И продолжают работать, точнее, калечить людские судьбы, годами зарабатывая деньжищи на женском горе.
Вот и ответ на вопрос по этому мяснику. Он умеет хорошо кесарить, но не умеет вести роды. Ну не умеет он быстро и правильно реагировать на неожиданный развитие событий в процессе обычных родов, как это показывают многие другие трагические случаи в этом же роддоме на ул. Раппопорта, самый жуткий роддом во Львове более 25 лет.
Ни о чём не говорит тот факт, что за него публично и в хамской форме голосовали работники его же роддома. Он там как султан гарема, и каждая его подчинённая прямо зависит от него. Пчёлы против мёда никогда не проголосуют. Иначе их завтра уволят.
4 Листопада, 2017 11:51
Світлана Данков чи не найкращий та найпрофесійніший лікар Львова!Багато років його професійноі діяльності є доказом цього.Стільки прикрих та страшних випадків ми не раз чуємо по телебаченню!Але тим псевдолікарям все сходить з рук!Не розумію,чому таке упереджене ставлення до людини,яка все своє життя доказувала свою професійність і тисячі жінок це можуть підтведити!Співчуття тим,хто втратив свою дитину...але є випадки,коли навідь Божоі волі не вистачить,щоб врятувати дитя! Боляче до сліз ,але таких професіоналів ,як Данков,одиниці в нашій медицині!Не дарма стільки жінок хотіли попасти саме до нього!Це дуже не справедливо!!!Закрадаються підозри та дуже не приємі висновки на рахунок вироку!
3 Листопада, 2017 16:09
Кет Справді дивно - чому то автор статті не згадав про гроші, що ті люди прагнуть заробити на цій справі? Чи то так.. дрібниця? І які суми цікаві, то так можна було і 10 мільйонів просити, чого вже там. Заробляти на померлій дитині? Обмовити чесну людину? Професіонала свого діла! Я впевнена, що в вас не буде ні дітей, ні ані шансу іх мати - замість них гроші! То на них ви збираєтесь що? Купити собі здовов'я? Чи то щастя? Мої прогнози для тої родини - максимум рік разом та одинока пияцька старість. Чому? Тому що совість з'їсть вас зсередини. Звісно Данкова треба витягувати з того болота. Олег Веніамінович - тримайтесь! Та не сприймайте близько до серця! Правда на вашому боці. А суд ще буде і чекає він на кожного. Можливо обвинувачі цього зараз не розуміють, але правда прийде до кожного - і до тих батьків з їх родичами, і до їх адвокатів, і до тих, хто підписував незрозумілі експертні висновки.
Данкову звісно здоров'я та витримки. Я розумію, що після такого буде важко зосередитись на роботі, але сподіваюсь, що ви відпочинете та знайдете у собі сили радувати майбутніх батьків.
3 Листопада, 2017 03:41
Ніка Я вважаю, що наші лікарі і справді вважають себе богами. Продежала на Рапопорта три рази.І за цей час такого надивилась і наслухалась. Усі говорять, що лікар не може пробути біля жінки весь час. Але так і має бути,адже він не продавець на ринку (хочу пішов кави попив, хочу покурив 20 разів). У моєму випадку так і було. Лікар відлучався на 1 годину, а може й більше і так не один раз. А потім коли минали години мук щось у нього йшло не так, і дитина народжувалась з діагнозом для невропатолога. А скільки у людей дітей з дцп. У мене з Данковим свої розклади, я так до кінця життя і не дізнаюсь правди, чому для мене все склалось так трагічно.А про сім'ю Пудляків хочу сказати ,що ці гроші зароблені ницим шляхом.Кажуть біль від втрати дитини на все життя.Знаєте в інтерв'ю після суду я цього не помітила, хоча можливло я помиляюсь. А Данкова мені шкода. Кажуть здоров'я у нього кульгає.Дай Бог йому пережити цю темну сторінку свого життя.Я йому прощаю...
2 Листопада, 2017 22:40
Алла Я теж народжувала в Данкова цього ж року весною кесерський ростин і я немаю що поганого сказати про цього лікара.В пологовому я лежала 2 неділі до пологів і він кожного дня приходив і оглядав наші животіки.Я співчуваю сім'ї померлої дитинки.Та я впевнена що Данков зробив все що було в його силах.Терпіння вам усім з двох сторін.
2 Листопада, 2017 22:11
Наталка Знаю Данкова, як надзвичайно професійного та відповідального лікаря, народжувала в нього в 2012-му двійню через кесарів розтин. Завжди всіх підбадьовював, неважливо, вечір, ранок, ніч, приходив, слухав своєю трубочкою наші животики. Заспокоював, зі всіма жартував. Це-Лікар від Бога, за такі складні випадки брався..., не міг він "халатно" віднестися до своїх дій. НЕ ВІРЮ!!! Треба писати апеляцію! Вірю, що Данков знову повернеться на свою улюблену роботу та зробить щасливими багато мамочок (а постраждалим чомусь не дуже вірю, щось тут не чисто, чому не притягнутий до справи неонатолог?)
2 Листопада, 2017 21:54
Олена Чому видаляєте коментарі?
Наш суд довів, що справедливості НЕМА.
Вердикт першої інстанції щодо справи лікаря Данкова:
1. Рік позбавлення волі
2. Рік заборони займатися лікарською діяльністю, у будь-яких медичних установах
3. 300 тисяч гривень моральної компенсації матері померлої дидити
4. 50 тисяч гривень моральної компенсації батькові
5. 50 тисяч гривень компенсації обом батькам від лікарні.
(Батьки ж оцінили відшкодування в один мільйон гривень)
Експертизу МОЗ, яка довела невинуватість Данкова О,В, суд до уваги не взяв.
Рішення базувалося на експертизі, яку замовило сліство (на кафедрі акушерства та гінекології), закривши очі на те, що не усі експерти підписались у графі: "повідомлений про відповідальність про надання неправдивих свідченнь".
В самій експертизі багато припущень, на кшталт: могло стати причиною, ймовірно мало наслідки.
У проведенні незалежної експертизи лікарю Данкову суд відмовив.
Неонатолога, яка, попри явні ознаки слабкого стану, оцінила стан немовляти на 7 балів по шкалі Апгар (задовільний стан), ані експерти, ані суд, винуватою не вважають.
2 Листопада, 2017 20:53
Олена А чому автор не написав про кругленьку суму в яку потерпілі оцінили своє мертве дитя?
2 Листопада, 2017 18:09
Анжела А думку громадськості хоч хтось у цій країні бере до уваги?
Якщо на одній шальці терезів тисячі прекрасних , здорових дітей, а на другій - одиничний прикрий випадок , то на це зважати не треба? Я вважаю, що це помста, причому помста прекрасній людині і лікарю. Він цього жодним чином не заслужив. У нас дають умовні терміни за набагато гірші вчинки. А грошова компенсація - це взагалі без коментарів.
2 Листопада, 2017 17:36
Галина Автору статті варто писати анотації до театральних вистав.Дуже патетично, але непрофесійно. Цікаво, скільки мідяків це коштувало?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!