Серед мешканців Львівщини циркулює Омікрон ВА.2. Де і хто хворіє найчастіше

7640 0
Омікрон ВА.2 дуже легко передається від людини до людини при розмові, кашлі, чханні, тому не варто підходити ближче ніж на 1 метр до людини, яка має ознаки ГРЗ.
Фото: freepik

Фото: freepik

Упродовж останнього тижня на Львівщині спостерігається зростання кількості випадків на коронавірусну інфекцію. Зокрема, хворіють на штам Омікрон ВА.2. Про це у Телеграм-каналі повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко.

Читайте також: У лікарнях Львівщини із Сovid-19 перебуває більш ніж сто хворих

Зокрема, за її словами, за минулий тиждень, при лабораторному дослідження Covid-19 підтвердили у 218 осіб. Серед них – здебільшого мешканці Львівського, Дрогобицького і Золочівського районів Львівщини. При тому, переважно хворіли жінки віком понад 60 років. Станом на початок цього тижня, у лікарнях Львівської області із коронавірусом перебуваю 117 людей.

Циркулює на Львівщині Омікрон ВА.2.

«Згідно з результатами, які отримали з референс лабораторій Центру громадського здоров’я, серед мешканців Львівщини циркулює Омікрон ВА.2. Це не той Омікрон ВА.5, який на сьогодні викликав підвищений рівень захворюваності в Італії та більшості європейських країнах», – каже Наталія Іванченко.

Тим не менше, за словами епідеміологині, Омікрон ВА.2 дуже легко передається від людини до людини при розмові, кашлі, чханні, тому не варто підходити ближче ніж на 1 метр до людини, яка має ознаки гострого-респіраторного захворювання. А люди, які мають ознаки хвороби, повинні залишатися вдома, аби не наражати на небезпеку оточуючих, та одягати маски при спілкуванні з членами родини. Також, якщо є ознаки захворювання, варто сконтактувати іх сімейним лікарем.

Читайте також: В Україні виявили новий різновид штаму «Омікрон»

Важливо залишається вакцинація. На сьогодні, людина повинна мати дві дози щеплення від коронавірусу та бустер.

«Через 6 місяців після основного щеплення потрібно отримати бустерну дозу вакцини. Крім того, зараз дозволено отримати ще одну бустерну дозу вакцини, яку вводять через 4 місяці після другої бустерної дози людям, які старші 60 років, які мають хронічні захворювання чи імунодефіцитні стани», – додала Наталія Іванченко.

Вакцини присутні у кабінетах щеплень.

Нагадаємо, в Україні виявили новий штам коронавірусу, а точніше різновид штаму Омікрон, який називають типом ВА.5. Офіційно в нашій країні вже зафіксували кілька випадків цього виду Covid-19, всі у Чернівецькій області. Проте у МОЗ наголошують, що не виключено, що підтип Омікрону ВА.5 вже є в інших регіонах України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!