Шаховий турнір, благодійна вечірка та 16-метровий пляцок: у Львові святкуватимуть День вишиванки

6048 0
18-го травня в Україні відзначають день вишиванки. Для львів’ян підготували низку заходів.
фото: images.unian.net

фото: images.unian.net

В день вишиванки у Львові перед пам’ятником Тарасові Шевченку можна буде скуштувати 16-метровий пляцок у вигляді вишитого рушника.

До святкувань приєднається відомий іконописець Лев Скоп. Разом з охочими він розфарбує гітари для військових у зоні АТО. «Ви коли-небудь бачили на вулицях Львова колоритного сивобородого чоловіка з глибокими синіми очима у вишиванці? Цілком можливо, що це був пан Лев. Іконописець з Дрогобича, який сам вже встиг стати іконою Майдану. У часи революції Левко Скоп піднімав духовність українців своїми унікальними іконами на дощечках», – зазначають організатори заходу.

Також вони розповіли про ідею святкування: «Вдягнути вишиванку 18-го травня, означає показати, що ми нескорені і незламні, сильні духом і тілом, знаємо свою історію і шануємо традиції. Українська вишиванка – це світовий бренд!».

Читайте також: Львів’ян запрошують прикрасити дерева до дня вишиванки

Василь Корпан, керівник шахового гуртка «Юний ферзь», проведе шаховий турнір для дітей. Партнерами турніру є Українська спілка учасників АТО та СК «Легіон».

В ресторані «Маестро» відбудеться благодійна вечірка. Кошти, виручені з реалізації квитків, активісти ГО «Розвиток Громади» спрямують на соціальні проекти. Обов’язковий дрес-код – вишитий одяг в українському стилі. На гостей чекатиме козацький стіл, конкурси, паперове шоу і дискотека.

Буде проведено конкурс між школами Львова. Конкурс матиме назву «Мотиви вишиванки». Освітні заклади позмагаються за найкраще прикрашання  шкільних приміщень: класу, подвір’я чи інших елементів школи у стилі вишиванки. Учасників конкурсу чекають цінні призи: відеопроектор, мікроскоп, набір спортивних м’ячів. 

Читайте також: Півтисячі байкерів відкрили у Львові мотосезон. Відео

Впродовж  травня у львівських школах будуть демонструвати фільм «Спадок нації» – стрічку, гаслом якої стали слова «вишити, щоб вижити». Фільм переплів дві площини. Перша – етнографічна – показує різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії людей, життя яких змінила вишиванка – врятувала, поєднала, стала символом нескореності і часто останньою надією.

Львівські етнографи розкажуть школярам все про вишиванки: що означають візерунки, які є техніки вишивання, історію української вишивки та ще багато цікавого.

Організатори: ГО «Розвиток Громади», Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих, ГФ «Патріот» за підтримки ЛОДА.

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!