Що має побачити кожен львів’янин. Вілла «Палатин»

12492 0
Вілла є однією з пам’яток неоготичної архітектури Львова кінця XIX століття.
Фото: lvivcenter.org

Фото: lvivcenter.org

За десять хвилин ходьби від центру Львова, на розі вулиць Каліча Гора та Глібова, розташувався тепер багатоквартирний житловий будинок, а колись родинна вілла «Палатин». До неї не доходять туристи, оскільки будинок розташований поза межами туристичного центру міста, а самі львів’яни радше бачили віллу на Глібова, 12 із фото в архітектурних пабліках в Instagram чи Facebook. Однак як для більш ніж столітньої споруди, вілла добре збереглася та має чим здивувати і львів’ян, і туристів.

Вид на будинок із перехрестя вулиць Каліча Гора – Глібова

Спочатку вілла називалася «Затишок». Її збудували 1875 року за проектом Едмунда Кьолера для сім’ї львівського аптекаря Владислава Чарновського. Первинно будинок прикрашала наріжна вежа з оглядовим майданчиком із кольорової цегли. Втім вона не збереглася донині. Також її не вдалося знайти й на фотографіях.

Зовнішній фасад вілли до перебудови

1893 року архітектор Альфред Каменобродзький, який є автором багатьох львівських будівель, на кшталт нинішнього університету внутрішніх справ, Львівського технологічного ліцею і трамвайного депо на вулиці Сахарова, перебудував будинок на замовлення Олімпії Вишинської. З цього часу вілла стала більше нагадувати середньовічний замок та змінила назву на «Палатин» – на честь титулу воєводи у середньовічній Європі.

Вид на будинок із верхньої частини вулиці Каліча Гора

У 1910-1915 роках у будинку мешкав фактично міський голова Львова, журналіст та письменник Тадеуш Рутовський. Протягом ХХ століття віллою у різні роки володіли відомі на той час львів’яни Ян Сільніцький, Пьотр Хмєльовський, Леопольд Ходацький, Ян Ева, Афнер і Ґустава Гесселі. Нині будинок використовують як багатоквартирне житлове приміщення.

Фасад вілли зі сторони вулиці Глібова

Цегляна різноповерхова споруда виходить одразу на дві вулиці та має вежі у вигляді готичного замку та вікна у формі арок і прямокутників. Зовнішній фасад будинку обрамлений статуями та червоною цеглою. Внутрішнє планування нагадує середньовічну архітектуру: великі та малі зали, допоміжні примщення. Від вулиці вілла відділена підпірною стінкою з двох боків.

Герб польських королів на фасаді будинку

Згідно з початковим плануванням, при вході у будинок розташований вестибюль та сходи на другий поверх. Навколо групувалися кілька кімнат – кухня, їдальня, салони та додаткові приміщення. Кімнати на другому поверсі передбачалися як спальні, від яких вели сходи на горище. На цокольному поверсі були пивниці. Після першої перебудови у будинку з’явились санвузли, великі зали та додаткові кімнати.

Сходи всередині будинку, що ведуть на другий поверх

Водночас із перебудовою вілли «Палатин», поруч на вулиці Каліча Гора збудували двоповерхову сторожівню, в оздоблення якої додали елементи вілли. Нині це окремий житловий будинок за адресою вулиця Каліча Гора, 7.

Колишня сторожівня на вулиці Каліча Гора, 7 

Добудовані до вілли при реконструкції вежі оздоблені чотирма медальйонами із зображеннями польських королів. Вежі по периметру завершуються східчастим причілком, у центрі якого, зі сторони вулиці Глібова, розміщений медальйон із зображенням польського короля Болеслава ІІ Хороброго. Також на вежі розміщені портрети ще двох королів Болеслава І Хороброго Мечислава ІІ Ламберта. На лівій вежі зі сторони вулиці Каліча Гора був розміщений медальйон із зображенням Пшемисла ІІ, але він не зберігся до наших днів.

Герб польських королів на фасаді будинку

Західна вежа на південно-східному фасаді має вихід на терасу над головним входом до вілли.Тут над вікном розміщено польський дворянський герб Цьолек. Однак нині не відомо, кому із власників належав цей герб.

Верхівка однієї з двох наріжних веж вілли

Вікторія Ейсмунт

За інформацією Lvivcentr.org, Wikipedia, haidamac.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!