Що можна робити не за «пропискою». 5 корисних лайфхаків

27431 1
Виписатися чи прописатися, піти до лікаря, влаштувати дитину в дитячий садок чи школу, отримати документи чи проголосувати не за «пропискою». Це взагалі реально? Роз’яснює Анастасія Фітісова, аналітикиня Центру CEDOS.
зображення: соцмережі

зображення: соцмережі

Аналітики CEDOS дослідили, як працює реєстрація місця проживання. Попри системні проблеми, є труднощі, породжені громадською  необізнаністю. Часто люди погано знають свої права, а в разі виникнення труднощів не знають, де шукати достовірну інформацію. Громадське.UA зібрало 5 фактів про реєстрацію, які потрібно знати кожному.

Факт 1: Виписатися і прописатися за один день

Це нововведення діє уже рік. Раніше виписка і прописка були окремими процедурами, кожна з яких передбачала, що ви подаєте документи, чекаєте декілька днів, потім забираєте свій паспорт зі штампом. Тепер подати документи і отримати штамп у паспорт можна в один день.  Більше того, не потрібно виписуватися. Зняття з реєстрації відбувається автоматично під час реєстрації нового місця проживання. Таким чином, зараз змінити місце реєстрації можна за 15 хвилин.

Читайте також: Усе, що треба знати про оформлення закордонного паспорта у Львові. Питання і відповіді

Цей процес може загальмувати черга. У великих містах в органах реєстрації або ЦНАПах (центр надання адміністративних послуг) бувають дуже великі черги. Тому спершу радимо відвідати сайт вашого ЦНАПу і перевірити, чи є можливість записатися на прийом до реєстратора онлайн або телефоном на конкретну дату і час. Адресу найближчого органу реєстрації можна подивитися на сайті, де представлені всі органи реєстрації, але немає інформації про всі ЦНАПи. Переконайтеся, що взяли з собою всі документи. Перевірте, які документи потрібні для реєстрації на сайті міграційної служби. Це єдиний і вичерпний перелік.

Найскладнішою умовою реєстрації залишається вимога отримати згоду власника. Якщо ви не є власником житла, прописатися можна лише за згодою власника (якщо є декілька співвласників — за згодою всіх). Органи реєстрації вимагають особистої присутності власника (або всіх співвласників). Якщо ця людина не може прийти з вами до органу реєстрації, прописатися вийде лише за наявності нотаріально завіреної згоди власники.

Факт 2: Безоплатно користуватися послугами поліклініки не за «пропискою»

Якщо ви звертаєтеся до лікаря не за місцем реєстрації, вам потрібно написати заяву на обслуговування. Підійдіть до реєстратури, вам повинні запропонувати таку можливість. Згідно з Законом кожен має право на вільний вибір лікаря. Інколи в поліклініках вимагають благодійні внески або плату за послуги для незареєстрованих. Погодьтеся, вимагати благодійний внесок — це нелогічно і незаконно.

Читайте також: Усе, що треба знати про ID-паспорти у Львові. Питання та відповіді. Оновлено

Часто в поліклініці можна почути: «наш заклад отримує фінансування тільки на хворих, зареєстрованих на нашій території обслуговування». Це справді так, але це не означає, що поліклініці дозволено відмовити у безоплатному обслуговуванні тим, хто звернувся не за місцем реєстрації.

Крім того, заява на обслуговування, яку ви напишете, буде підставою для збільшення фінансування цієї поліклініки в наступному році. Це визначено Бюджетним кодексом.

Факт 3: Влаштувати дитину в школу або садочок без «прописки»

Вам не можуть відмовити влаштувати дитину до садочка через реєстрацію. В населених пунктах, де діє електронна черга, записати дитину до садка можна у будь-якому районі міста, незалежно від «прописки». На практиці, керівники дитсадків інколи відмовляють батькам, чия дитина не зареєстрована на відповідній території. Це незаконно. 

Що стосується школи, обмежень у зв’язку з реєстрацією немає. Ви можете віддати дитину до будь-якої школи. Якщо дитина йде в школу за місцем реєстрації, вам не можуть відмовити. Якщо ви віддаєте дитину у школу не за місцем реєстрації, то відмова можлива лише через брак місць. Перевагабуде віддаватися тим дітям, чия заява була зареєстрована раніше. 

Факт 4: Проголосувати не за місцем реєстрації

Можна лише на всеукраїнських виборах. У виборчому законодавстві поняття «виборчої адреси» ототожнюється з зареєстрованим місцем проживання. Тому голосують лише ті, хто має «прописку», і лише в тому місці, де зареєстровані. Але що робити, якщо у вас є «прописка», але немає можливості голосувати за адресою реєстрації? 

Якщо йдеться про всеукраїнські вибори, ви можете тимчасово змінити місце голосування на період їхнього проведення. Не пізніше, ніж за 5 днів до дня голосування вам потрібно звернутися до органу ведення реєстру виборців за місцем перебування із заявою про тимчасову зміну місця голосування. Окрім паспорту, потрібно взяти документи, які підтверджують вашу потребу у зміні місця голосування. Це може бути довідка з місця роботи або навчання, документ, що підтверджує право власності або оренди житла, розташованого за місцем бажаного голосування. Перелік документів не є вичерпним, тому якщо у вас є будь-які інші докази проживання за даною адресою — вони теж можуть бути розглянуті.

На жаль, для місцевих виборів змінити місце голосування неможливо. Тому голосувати за місцеву владу можна лише за місцем реєстрації.  Це теж системна проблема реєстрації.

Факт 5: Реєстрація не впливає на право власності

Дехто вважає, що реєстрація впливає на право власності. Наприклад, деякі орендодавці бояться прописувати своїх орендарів, вважаючи, що ті зможуть заволодіти їхнім житлом в майбутньому. Це не так.

Детальніше читайте тут: 3200. Як подвоєння мінімальної зарплатні вплинуло на львівський бізнес

Не слід плутати право власності і право проживання. Реєстрація означає набуття права проживання. Зареєструвавши особу у своєму житлі, ви надаєте їй право користуватися своїм житлом. Проте ця особа не матиме права ані прописувати інших осіб, ані виписувати, тим паче продавати чи обмінювати. Реєстрація не впливає на право власності. До речі, якщо здаєте житло в оренду і хочете зареєструвати орендарів, зробіть це на підставі договору оренди. Так у вас не буде проблем в майбутньому зі зняттям орендарів з реєстрації.

 


Читайте також:
7 Лютого, 2018 14:09
володимир мало інформації.ЩО РОБИТИ ? ТРЕБА РОЗПИСАТИ ВСЕ ДОСТУПНО.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!