Що почитати: топ-5 книг-лауреатів Пулітцерівської премії

8239 0
Пулітцерівська премія одна з найпрестижніших нагород серед літераторів та журналістів. ЇЇ отримують лише найкращі автори сучасності, за версією ради журі. Тому кожен зможе знайти для себе цікаву книгу, яку захочеться перечитувати знову і знову. Tvoemisto.tv пропонує переглянути підбірку лауреатів Пулітцерівської премії за останніх п'ять років.
Фото: edinstvennaya.ua

Фото: edinstvennaya.ua

 

Колсон Вайтхед "Підземна залізниця"

Книга отримала Пулітцерівську премію в 2017-му році і стала  бестселером "New York Times", який входить в десятку найкращих книг видання.
Сюжет: Під землею південних штатів Америки за часів Громадянської війни проходила залізниця, яка вела на територію демократичної Півночі. Ця дорога давала надії на нове життя всім темношкірим, які страждали на плантаціях.

Одного разу, дізнавшись про цю підземну залізницю, Кора вирішує втекти. Але досягнувши мети вона розуміє, що щоб досягти бажаної свободи, недостатньо змінити штат...

Книга про небезпечні пригоди, любов, лицемірство та історію одного з етапів становлення американської держави.

Фото: i2.wp.com

 

В’єт Тан Нґуєн "Симпатик"

Книга стала лауретом Пулітцерівської премії в 2016-му році, а за версією The New York Times та Wall Street Journal – книжкою року. Це шпигунський роман, який розповідає про зраду, любов, дружбу та людські ідеали.

Сюжет: Капітан в’єтнамської армії разом зі своїми співвітчизниками перебирається до Америки і починає нове життя. Але для нього воно — подвійне, дволике. Він шпигун. Шпигун змалечку, бо народився від француза і в’єтнамки. Він європеєць, але вчився у Каліфорнії, тому з малих літ був подвійним агентом. Його переслідує власна роздвоєність. Війна капітана — духовна. Аби не зрадити своїх переконань, він змушений піти проти найдорожчих людей… На чиєму він боці насправді?

Фото: litakcent.com

Ентоні Дорр "Все те незриме світло"

"Все те незриме світло" – лауреат Пуліцерівської премії 2015-го року, краща книга року за версією The New York Times та багатьох інших авторитетних видань.

Сюжет: Зворушлива розповідь про сліпу французьку дівчинку та сором’язливого німецького хлопчика, які намагаються вижити й врятувати близьких, коли навкруги вирує Друга світова війна.

Книга про те, як війна змінює людей і забирає надію, а кохання і добро взмозі подолати будь-які перешкоди.

Фото: i1.wp.com

Донна Тартт "Щиголь"

Книга отримала Пулітцерівську премію в 2014-му році. Це історія про хлопчика, який намагається віднайти втрачене, про бажання жити та гірку любов.

Сюжет: Отямившись після вибуху в музеї, тринадцятирічний Тео ще не розуміє, що там, під уламками, залишилися його матір і його дитинство. Пробираючись до виходу, повз каміння та тіла, він підбирає безцінну картину фламандського майстра, яку так любила його мати. Дивний старий, вмираючи, віддає йому свого персня та просить винести картину звідси... Тео буде кидати із родини в родину, із Нью-Йорка до Амстердама, із глибин відчаю до ейфорії. Герой стає схожий на щигля на прив'язі — куди б він не захотів полетіти, вийде у нього тільки на довжину ланцюжка, нашийника чи мотузки. 

Фото: bookclub.ua


Адам Джонсон "Син начальника сиріт"

Книга отримала Пулітцерівську премію в 2013-му році. Критики порівнюють цей роман з творами Джорджа Орвелла «1984»«Колгосп тварин» та Олдоса Гакслі «Який чудовий новий світ». Пригодницька книга про події в тоталіиарному режимі Північної Кореї.

Сюжет: З дитинства натренований бачити в темряві тунелів, Чон До — син начальника табору для сиріт, здатен і в житті, що його оточує, роздивитися більше за інших. Темрява для нього — це несвобода, це країна, де голод має смак квітів, де швидка смерть стає проявом найбільшої любові до рідних — заради порятунку їх від жаху таборів, — де держава замість прав для всіх дарує певні привілеї обраним, називаючи себе найпрогресивнішою демократією у світі. Але й у суцільному мороці є місце коханню і самопожертві, дружбі і честі. Темніше за все — перед світанком... 

Фото: i1.wp.com


 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!