Що потрібно знати про нові тарифи та субсидії

31146 2
Сьогодні в умовах складної економічної ситуації в країні держава намагається уникнути дефолту і виконати обіцянки нашим кредиторам. З цією метою розпочато активну фазу енергоощадної політики, що змушує згадати про економію вже і простих українців. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, в рамках виконання Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, прийняла рішення, відповідно до якого зросли тарифи на електроенергію, газ, тепло і гарячу воду. Нові ціни почали діяти із 1 квітня цього року. Пропонуємо вам ознайомитись із тезами, що допоможуть підготуватись до подорожчання заздалегідь.

Тарифи на природний газ

 Діятимуть зимові та літні тарифи. Так, мінімальний тариф для населення на газ, що використовується для опалювання, підвищиться в 3,3 рази, тобто на 2511 грн за 1 тис. куб м, і відповідно становитиме 3600 грн за 1 тис. куб. м. Така ціна встановлюється на обсяг спожитого газу до 200 куб. м на місяць і тільки в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня). Якщо обсяг перевищуватиме 200 куб. м на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ сплачуватиметься за ціною 7188 грн за 1 тис. куб. м. Ціна газу, що використовуватиметься населенням для приготування їжі й підігрівання води, зросте з 1182 грн за тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб м. Усі наведені цифри стосуються споживачів, у яких наявні лічильники. Якщо ж лічильники відсутні, то населення платитиме за газ єдину ціну 7188 грн за 1 тис. куб. м.

Для підприємств тариф також змінено, тому тепер він становитиме 2994,3 грн за 1 тис. куб м. До цього мінімальний тариф був близько 1309,20 грн за 1000 куб. м, таким чином, він підвищився в 2,28 рази. Підвищення тарифів на газ не оминуло і ціни на товарний природний газ власного видобутку для "Укргазвидобування". Так, новий тариф становить 1590 грн за 1 тис. куб. м, отже відбулось зростання ціни на 355%. Загальний тариф на транспортування природного газу також підвищено: до 656,2 грн за 1 тис. куб.

Таким чином, як і було зазначено в меморандумі з МВФ, підписаному президентом, прем'єр-міністром, главами Мінфіну і Нацбанку наприкінці лютого поточного року, стосовно всіх  категорій споживачів підвищення тарифів на газ у середньому становитиме 280%.

Тарифи на електроенегрію

Із 1 квітня, в Україні розпочався період дворічного зростання цін на електроенергію для населення. Так, підвищення тарифів відбуватиметься кожні півроку у п'ять етапів і вже до березня 2017-го, світло подорожчає в 3,5 рази.

-  Із 1 квітня 2015 року за споживання електроенергії до 100 кВт/год новий тариф становитиме 36,6; 100-600 кВт/год - 63,0; понад 600 кВт/год - 140,7.

-  Із 1 вересня 2015 року за споживання електроенергії до 100 кВт/год новий тариф становитиме 45,6; 100-600 кВт/год - 78,9; понад 600 кВт/год - 147,9.

-  Із 1 березня 2016 року за споживання електроенергії до 100 кВт/год новий тариф становитиме 57,0; 100-600 кВт/год - 99,0; понад 600 кВт/год - 156,0.

-  Із 1 вересня 2016 року за споживання електроенергії до 100 кВт/год новий тариф становитиме 71,4; 100-600 кВт/год - 129,0; понад 600 кВт/год - 163,8.

-  Із 1 березня 2017 року за споживання електроенергії до 100 кВт/год новий тариф становитиме 90,0; 100-600 кВт/год - 168,0; понад 600 кВт/год - 168,0.

Востаннє комісія переглядала тарифи на електроенергію для населення з 1 червня 2014 року, підвищивши їх на 10-40%, залежно від обсягів споживання. Максимальне зростання тарифів на електроенергію для населення на 40% було встановлено лише для тих, хто споживає понад 800 кВт/год на місяць. До 1 квітня середньозважений рівень тарифу для населення становив 35,58 копійки за кВт/год. А через два роки буде 122,83 копійки.

Найменше за світло платитимуть власники двозонних лічильників, оскільки вночі електроенергія коштуватиме наполовину дешевше.

Тарифи на теплову енергію

Також з 1 квітня буде підвищено тариф на теплопостачання для населення, що мають лічильники, - на 72%, тобто на 224,5 грн/1 Гкал і складатиме 537,2 грн за Гкал (без ПДВ).

Тарифи на воду

Також з 1 квітня тарифи на гарячу воду зросли в середньому по Україні на 55%. Слідом за цим з 1 травня - подорожчає ще й холодна вода, у декого - на всі 100%, і в НКРЕКП це пояснюють підвищенням цін на електроенергію.

Варто зазначити, що у кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду. Нацкомісія збирається коригувати тарифи для теплопостачальних підприємств різних міст.

У підсумку бачимо, що вартість квартплати за однокімнатну квартиру з централізованим опаленням та гарячим водопостачанням в середньому підвищиться на 400 грн, за двокімнатну – на 600 грн, трикімнатну – на 900 грн. Але знову ж таки, усе залежатиме від того, скільки осіб прописано у квартирі, чи є лічильники, який вид опалення помешкання (АГВ, пічкове чи централізоване) та гарячої води (бойлер чи централізоване).

Субсидії

В умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №106 від 28.02.2015 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», якою передбачено реформування програми надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу. Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, за умови що він зареєстрований у житловому приміщенні, і якщо на нього відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Також встановлено площу житла, на яку призначатиметься субсидія. Так, соціальна норма володіння чи користування загальною площею житла встановлена в розмірі 13,65 м2 на кожну особу, зареєстровану в житлі та додатково 35,22 мна домогосподарство, тобто 48,87 м2 на одну особу. Разом з цим, не передбачається призначення субсидії на збільшену понад норму площу житла. Проте допускаються випадки, коли з коштiв, що передбачені для надання субсидiй, враховуючи конкретні обставини, субсидiї призначатимуться на понаднормову площу житла рiшенням комiсiї, що утворюється виконавчими органами мiської ради. Комісія прийматиме рiшення про призначення житлових субсидiй або про вiдмову в їх призначеннi на пiдставi акта обстеження матерiально-побутових умов сiм'ї.

Необхідно буде звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення субсидій приймають уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад. Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані поштою.

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, які подаватимуться у спрощеній формі. Відповідно, необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб скасовується. Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення повинні забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг.

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення. Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду. При цьому, заборонятиметься вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення. Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.

Субсидії призначатимуть на підставі задекларованих даних заявником, перевірка достовірності яких здійснюватиметься після призначення субсидії органами соціального захисту, шляхом запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Всі обмеження стосовно майнового стану осіб скасовуються. Виняток становить здійснення одноразової дорого вартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень): наявність у власності двох житлових приміщень; наявність у власності двох автомобілів; наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні; здача в найм житлового приміщення; здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

Субсидії будуть призначатися не на опалювальний та неопалювальний період як це було раніше, а на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.

Передбачається запровадження автоматичного принципу надання субсидії на новий період. Відповідно, вже не потрібно повторно звертатись для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін. Органи соціального захисту населення протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення (не призначення) субсидії та письмово інформуватимуть про прийняте рішення громадян, які зверталися.

Таким чином, в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги держава передбачила механізм відшкодування витрат населення, зокрема, шляхом надання субсидій.

Автор помічник юриста  Юлія Мацух


Читайте також:
24 Лютого, 2016 23:21
Ярослав Про субсидии
[url="[***]://[***].teplo-bc.com/shop/polipropilenovye-truby-i-fitingi/polipropilenovye-truby"]вот[/url]
24 Лютого, 2016 23:18
Ярослав Про субсидии
[***]://[***].teplo-bc.com/shop/polipropilenovye-truby-i-fitingi/polipropilenovye-truby
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!