Що робити після відключення аналогового телебачення в Україні

20417 3
З 1 вересня по всій території України, у тому числі у Львові, зникне аналогове телебачення. Після цього вся країна перейде на цифровий стандарт ефірного мовлення DVB-T2. Tvoemisto.tv розповідає, що робити, якщо у вас аналогове телебачення, та які типи прийому вам доступні.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Три роки тому, 17 червня 2015 року, завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення відповідно до міжнародних зобов’язань за угодою «Женева-2006». Втім, уряд кілька разів переносив дату відключення.

Теперішній «дедлайн» – 1 вересня, скоріш за все, стане безповоротною точкою у аналоговому періоді українського телебачення. З 31 липня аналогове телебачення вимкнули у Київській та Кіровоградській області, а незабаром це має статись по всій країні, окрім територій з особливим режимом мовлення (Донецька, Луганська області, райони на кордоні з Кримом).

Станом на зараз, у Києві та Кіровоградській області вимкнули передавачі 13 загальноукраїнських телеканалів – «1+1», «Інтер», ICTV, Новий канал, «Україна», СТБ, ТЕТ, НТН, М1, 5 канал, К1, Прямий канал, «Мега». Решту каналів відключать поступово. Скільки саме телеканалів вимкнуть по інших областях, у Нацраді з питань телебачення та радіомовлення поки що не повідомляють. У перелік для відключення також входять місцеві телеканали.

Також відомо, що уряд готує постанову про продовження роботи аналогових передавачів до 31 грудня 2018 року в окремих випадках.

Кого зачепить відключення

Вимкнення аналогового сигналу зачіпає тих глядачів, які дивляться телевізор через ефірну антену. Їм потрібно або придбати і встановити телетюнер DVB-T2 (вартістю від 400 грн) і кімнатну антену, або новий телевізор, здатний приймати сигнал DVB-T2, і кімнатну антену, або обрати інші типи прийому телебачення – супутникове, кабельне, IPTV або OTT.

Індустріальний телевізійний комітет повідомляє, що в Україні є близько 5 млн домогосподарств, які користуються аналоговим ефірним ТБ – 37,5% від загальної кількості. Однак більшість з цих телеглядачів мають доступ до інших способів отримання телевізійного сигналу. Найбільш вразливими є жителі сільських територій.

Чи готова Україна до переходу на «цифру»

Оператором, що займався будівництвом цифрової ефірної мережі наземного телебачення в Україні, є фірма «Зеонбуд». За її даними 95% території України покрито цифровим сигналом. Втім, деякі телеканали кажуть, що рівень покриття ледве досягає 60%. У період до 31 грудня компанія планує встановити ще 47 передавачів.

Крім цього, варто зазначити, що не всі телеканали перейдуть на «цифру». За словами відповідального секретаря Нацради Олександра Ільяшенка, близько 120 місцевих і регіональних телекомпаній не мають цифрових ліцензій, але не більше 30 з них хочуть їх отримати. Решта компаній будуть переходити на супутник або в кабель.

Що таке ТВ-тюнер та де його придбати

ТВ-тюнер – це пристрій, який необхідний для прийому цифрового сигналу. Зазвичай у сучасних телевізорах він є вбудованим. Якщо у вас старий телевізор, можете придбати ТВ-тюнер. Ціни на них стартують від 400 гривень. Вони є різної модифікації: окремі варіанти можуть відтворювати файли з флеш-накопичувачів, записувати програми на флешки, активувати відтермінування перегляду програм, а також дозволяють перегляд стрімінгових відео за допомогою Wi-Fi. Після переходу на «цифру» вам стане доступно від 32 до 48 цифрових каналів, в залежності від регіону.

Альтернативи

Кабельне телебачення – це спосіб прийому телеканалів через кабель, що прокладений у вашу квартиру кабельним оператором. Зазвичай кабельний оператор пропонує кілька пакетів програм з різними тарифними планами і ви маєте можливість обрати той, що підходить саме для вас. Для підключення кабельного телебачення вам потрібно звернутися до наявних у вашому населеному пункті кабельних операторів.

Супутникове телебачення – це спосіб передачі даних через супутник з подальшим прийомом цифрового сигналу на супутникову антену (тарілку), яка підключена до супутникового тюнеру/сучасного телевізора. Для супутникового прийому характерна велика кількість телеканалів та відмінна якість картинки і звуку.

Інтернет-телебачення – це тип передачі та прийому цифрового сигналу з використанням інтернет протоколів для доставки телевізійних програм. Для підключення інтернет-телебачення вам потрібно звернутися до наявних у вашому населеному пункті інтернет-провайдерів, які надають послуги, використовуючи IPTV чи OTT технології.

За матеріалами: радіо «Максимум», «Детектор медіа», Telemaster.


Читайте також:
15 Січня, 2019 22:24
стефан всі програми глючать працує 2 або 4канали
23 Серпня, 2018 16:14
Иван У нас без перекосов жить станет скучная !!! На ровном месте выложить 600-700гр. !!!!!!
22 Серпня, 2018 12:39
Галина Обыкновенная выкачка денег с населения, ведь многие вообще не сморят укроТВ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!