Сироватки від дифтерії у Львові немає

3330 0
Натомість вакциною від небезпечного інфекційного захворювання Львівщина забезпечена на 100%.
Фото: znaj.ua

Фото: znaj.ua

У закладах охорони здоров’я Львівської області немає сироватки від дифтерії. Проте усі лікарні Львівщини на 100% забезпечені вакциною. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила головна позаштатна спеціалістка департаменту охорони здоров'я ЛОДА Наталія Тімко.

«Наразі усі медзаклади Львівщини на 100% забезпечені вакциною від дифтерії як для дорослого населення, так і дитячого», — розповіла Наталія Тімко.

Читайте також: Українців закликають вакцинуватися від дифтерії

За її словами, Львівщина майже два роки не отримувала запаси сироватки від дифтерії, яку вводять хворому на першому етапі захворювання. У разі підтвердження хвороби, регіональні заклади лікування повинні звернутися у МОЗ. За інформацією Мінздоров’я, наприкінці минулого року Україна отримала як гуманітарну допомогу 900 доз протидифтерійної сироватки.

Останній випадок захворювання на дифтерію на Львівщині фіксували 2015 року. Найбільша кількість хворих була у 2008 році —11 випадків. Із них два — летальних.

«Чим більше людей вакцинується, тим менше лишається уразливого населення і тим меншим є поширення дифтерії. Заразною є людина, яка сама хвора або є носієм збудника. Передбачити, коли може відбутися спалах, ми не можемо. Єдиний вихід — це вакцинація для дітей і ревакцинація щодесять років для дорослих. За останні три тижні дуже багато населення звернулися до кабінетів щеплень, чого не було раніше», — наголосила Наталія Тімко.

Читайте також: Кому не можна робити щеплення проти кору. Перелік

Нагадаємо, сьогодні 112 канал повідомив про перший випадок захворювання на кір в Україні у цьому році. Попри те, що інформацію про дифтерію у 31-річного мешканця Луганської області підтвердила головний інфекціоніст області Ольга Мартиненко, пізніше у МОЗ спростували цю інформацію, посилаючись на дані мікробіологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Довідка: Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується місцевим запаленням слизових оболонок ротоглотки та загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної та нервової систем. Під час хвороби набряк слизових оболонок та блокування дихальних шляхів часто призводять до смерті. 

В Україні щеплення від дифтерії проводять у дитячому віці комплексною вакциною від кашлюку, правця та дифтерії АКДП:

  • 2-4 місяці (3 дози з інтервалом у 30-45 днів);
  • 15-18 місяців;
  • 4-6 років;
  • 14-16 років;

Після останньої дози дорослим рекомендують ревакцинуватися кожні десять років. 

Вікторія Ейсмунт

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!