Що треба знати про кір

9252 0
МОЗ України роз’яснює причини спалаху кору та інформує, як можна мінімізувати ризик захворіти.

За минулий рік зареєстровано 4 782 випадки захворювання на кір у 24 регіонах України. Це у 46,7 разів більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Найбільший рівень захворюваності спостерігається в Івано-Франківській, Одеській і Закарпатській областях. У 2017 році зареєстровано 5 смертей від кору в Одеській області. За даними МОЗ України, Львівська область є лідером серед регіонів держави з найнижчим рівнем вакцинації від кору річних дітей.

Головною причиною спалаху кору є низький рівень охоплення щепленнями дітей. Серед хворих на кір понад 70% не отримали щеплень у 2017 році і лише 14,2% були щеплені згідно з графіком. До того ж, в Україні у 2016 році менше 50% дітей вакциновані проти кору згідно з календарем. Відтак міністерство закликає вакцинувати тих дітей, які не були щеплені в минулі роки.

Коли потрібно робити щеплення?
Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинуватись потрібно в 12 місяців і в 6 років, двома дозами.


 

Що робити, якщо дитина не була щеплена вчасно?
Якщо вашій дитині скоро виповнюється 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення за календарем щеплень. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу і отримайте безоплатне щеплення якомога швидше. Для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору, вам також рекомендується зробити щеплення. В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. Дорослому українцю найпростіше отримати вакцину в приватній клініці або купити вакцину в аптеці та принести її разом з чеком до свого лікаря, який зробить укол.

Які є протипоказання до вакцинації?

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5 градусів
  • Серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
  • Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, оскільки вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір?
У цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Дотримуйтесь цієї інструкції:


Якщо у дитини хронічні захворювання, чи можна їй вакцинуватись?
Так, дітям, які мають хронічні захворювання, вакцинація необхідна в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Де вакцинуватись дорослим?
Вікових обмежень щодо вакцинації проти кору немає, однак за деякими наказами в Україні, радять вакцинуватись до 30 років. Але у світовій практиці верхньої вікової межі не існує. Найпростіше дорослому українцю отримати вакцину в приватній клініці або купити вакцину в аптеці та принести її разом з чеком до свого лікаря, який зробить укол.

МОЗ нагадує, що кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і може мати серйозні наслідки, особливо для дітей до 5 років – отит, бронхіт, пневмонію, енцефаліт.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!