Нові деталі у ромській справі: кого підозрюють та хто збирає для них кошти

12535 0
У суботу група молодих осіб здійснили погром у ромському таборі, у результаті якого загинув уродженець Закарпаття. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про підозрюваних у нападі. Зокрема, одним із них є учень ліцею ім. Героїв Крут.

Що сталося

За інформацією львівської поліції, напад стався в суботу, 23 червня, близько 23:25. Зазначається, що на місці події було затримано семеро молодих осіб. Затримання провів екіпаж патрульних, що приїхав за викликом.

«Неподалік місця затримання інспектори виявили різні предмети, якими нападники, ймовірно, наносили удари», – йдеться в повідомленні патрульних.

Внаслідок сутички загинув 24-річний уродженець Закарпатської області. Також було поранено 30-річну жінку, 10-річного хлопчика та двох 19-річних чоловіків, один з яких потрапив у шпиталь.

Читайте також: Напад на табір ромів під Львовом. Реакція соцмереж

«Напали на житло, били мене, ніж у нього був і молоток. Нас було десь 10 людей, і тих, хто напав, десь також так. У таборі були діти. Вони нападали на нас з ножами. Я у цей табір приїхав у суботу, а ввечері сталось це. Нападники кричали забиратись геть звідти», – розповів потерпілий ром Давид Поп виданню «Радіо Свобода».

Cтарша інспекторка Управління з додержання прав людини Національної поліції України Оксана Санагурська розповіла виданню «Заборона», що в таборі проживало 14 осіб. З них 10 дорослих та четверо дітей. До Львова роми приїхали з Закарпатської області з сіл Серне та Баркасово Мукачівського району. Після погрому їх не переселяли, проте, як повідомляє «Укрінформ» з посиланням на речницю ГУ ПН у Львівській області Світлану Добровольську, зараз вони перебувають під охороною поліції.

Що загрожує затриманим

Поліція доставила у відділок підозрюваних у нападі та вбивстві рома. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за п.12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою) ККУ. Також поліція розслідує можливе вчинення низки інших злочинів – хуліганство, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність та порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань.

Читайте також: Депутат ЛМР пропонує вивезти ромів зі Львова на Закарпаття

Санкція найважчої статті – умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою, передбачає позбавлення волі від 15 років до довічного ув’язнення.

Кого затримала поліція

Як повідомляє Hromadske.ua з посиланням на старшу інспекторку Управління з додержання прав людини Національної поліції України Оксану Санагурську, до нападу на табір ромів причетне незареєстроване угрупування «Твереза і зла молодь», яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division. Остання, у свою чергу, пов'язана з окремим загоном спеціального призначення НГУ «Азов». 

Сьогодні зранку, 25 червня, керівник Головного управління Нацполіції Львівщини Валерій Середа повідомив, що затриманих десятеро та всі вони є, чи були учнями львівських шкіл. З них п’ятеро зі школи №83, четверо зі школи №36, ще один – з школи №34.

Двоє затриманих уже не навчаються у школах. Так, один навчається у військовому ліцеї ім. Героїв Крут, а інший у профтехучилищі №57. Видання Zaxid.net зазначає, що організатором нападу виявився 20-річний Андрій Тичка.

Читайте також: Депутат ЛМР пропонує вивезти ромів зі Львова на Закарпаття

Tvoemisto.tv вдалось з’ясувати особу одного з підозрюваних у нападі. Ним виявився 10-класник однієї з шкіл, про які повідомив начальник поліції Львівщини Валерій Середа. Зі зрозумілих причин, редакція Tvoemisto.tv не буде розкривати ім’я, прізвище школяра та школу, про яку йде мова. Його причетність до цієї ситуації на умовах анонімності підтвердили його однокласники, з якими вдалось поспілкуватись.

«Він навчається у 10 класі. Займається боксом, відвідував боксерську школу. Ми не віримо, що він може бути причетним до вбивства. Це може бути самозахист, бо він ніколи не міг вчинити подібне. У школі він поводив себе нормально, у нього нормальні стосунки з усіма. Це або якась підстава, або він просто зв’язався не з тією компанією», – розповіли однокласники. 

Також Tvoemisto.tv вдалось ідентифікувати ще одного можливого підозрюваного у нападі. Ним виявився учень ліцею ім. Героїв Крут. Сусід десятикласника, про якого згадано вище, підтвердив, що бачив їх раніше разом в одній компанії.

Читайте також: Фонд «Відродження» виступив проти дискримінації ромів у Львові

Тим часом у Telegram-каналі Lemberg Jugend з’явилася інформація про збір коштів на допомогу затриманим хлопцям. Станом на вечір 25 червня такого каналу у Telegram уже немає. Проте, за інформацією Zaxid.net, так само називався YouTube-канал, який пізніше мав назву «Твереза і зла молодь», а тепер взагалі видалений.

За номером банківської картки вдалось ідентифікувати одержувача коштів – це львів'янин Юрій Зеновійович Табака. Згідно з даними YouControl, він є одним зі засновників громадської організації «Львівське ветеранське братерство», зареєстрованого в кінці листопада 2017 року. Тим часом про львів'янина, бійця окремого загону спеціального призначення НГУ «Азов» з позивним «Табака», який потрапив до загону у травні 2014, пише ВВС Україна.

В СБУ вважають, що за нападом на ромів у Львові може стояти Росія. Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав сьогодні, 25 червня, на брифінгу в Києві.

«Стосовно нападу... попередній аналіз показує, що схожа організація є і в РФ... За цим може стояти Росія», – сказав Василь Грицак, відповідаючи на запитання журналістів.

Станом на 25 червня всім затриманим оголошено підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України, їхню причетність до вбивства розслідують. Згодом суд повинен обрати для молодиків запобіжний захід.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!