Що за таємнича фігура з'явилась у центрі Львова?

12512 1
У середу, 13 серпня, львів'яни виклали у соцмережі фото скульптури, яка з'явилась біля фігури Матері Божої на центральному в місті проспекті Свободи. Факт встановлення скульптури невідомими у публічному місці викликав хвилю обурення.
Фото: Fb Олександра Сладкова

Фото: Fb Олександра Сладкова

Що ж за таємнича скульптура з'явилась в центрі Львова і хто її встановив, намагався з'ясувати кореспондент ZIK.

Вранці, 14 серпня, біля фігури, яку розмістили між скульптурою Матері Божої та Розп’яттям, кореспондент побачив з десяток людей, які читали молитви. На запитання, що це за фігура і звідки вона взялась, одна з жінок, яка назвалась сестрою Софією, розповіла: це є «Серце Христове», її привезли з Івано-Франківщини. Зі слів жінки, фігуру возять містами України і моляться до неї. «Возять мужчини», які, зазначила сестра Софія, належать до греко-католицької церкви. На уточнення, чи йдеться про правовірну греко-католицьку церкву, вона відповіла, що так. Натомість, заперечила причетність до «догналітів»: «Ні-ні, «догнали» – то є само собою. А це є католицька церква. Ми є правовірні».

На запитання, для чого цю фігуру возять Україною, сестра Софія повідомила: «Щоб війни не було, щоб був мир і згода між країнами – Росією та Україною». Вона також додала, що вони – за припинення АТО: «Та ж всі проти, хто хоче війни?».

Інші жінки, які молились біля цієї фігури, називали її «Отцем небесним». Вони також назвались правовірними греко-католиками. Сестра Софія впевнено додала, що ця фігура простоїть у Львові два-три тижні. Сьогодні о 19.00 тут, з її слів, «буде повно людей – на дев’ятниці».

Як виявилось, чималу за розмірами скульптуру у центрі Львова встановили самовільно. Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко повідомила, що управління не надавало жодних дозволів на її встановлення. З її слів, ніхто за дозволами й не звертався. Зараз, зазначила чиновниця, вони з’ясовуватимуть, хто причетний до цього. Наразі в управлінні такої інформації немає.

«Поки що знаю те саме, що й ви. Бачила фігуру. Аби встановлювати щось на території громадського простору, потрібно обговорити це з громадськістю й отримати всі дозволи. Що це таке – чи це пам’ятник, чи це мала архітектурна форма, як це трактувати… Дозволів ніяких немає. Якась група людей просто встановила собі. Очевидно, таке їхнє бачення. Але це не є бачення міської громади в цілому», – підкреслила Лілія Онищенко.

Щодо загальної тенденції, то чиновниця пояснила: «Питання є дуже складне. За законодавством, мали б бути відповідні дозволи, а тоді вже можна встановлювати. Якщо немає – потрібно демонтувати. Але, як я прочитала в Інтернеті, ця фігура вже освячена. Тобто, є такий метод встановлення хрестів, коли їх ставлять, освячують, нікого не питаючись. Тому це досить складна процедура. З’ясовуватимемо, хто це зробив».

Нагадаємо, раніше у прес-службі Львівської архиєпархії УГКЦ заявляли, що на Галичині активізувалася агітаційна діяльність угруповання догналітів (які називають себе вірними Української правовірної греко-католицької церкви (УПГКЦ), – ред.), яке напередодні Майдану 2013-2014 закликало Росію та Білорусію ввести в Україну війська під виглядом миротворців.

«Наразі надходить інформація, що ці особи розгорнули серед населення Галичини агітаційну роботу з метою дискредитації боротьби нашого народу та проти проведення на східних теренах України АТО, – йдеться у повідомленні Львівської архиєпархії УГКЦ. – В особливий спосіб є викривлене представлення УГКЦ, яку догналівська пропаганда в унісон з пропагандою Кремля звинувачує в розпалюванні війни».

«Вважаємо за необхідне звернути увагу українського загалу на деструктивні й небезпечні для українського суспільства дії адептів догналівської секти, які можуть спровокувати заворушення та неспокій в Галичині. Закликаємо вірних не брати участі у заходах, які можуть містити християнську символіку, але не відповідають духу нашої церкви, адже зорієнтовані на провокування чергових конфліктів, – закликають у Львівській архиєпархії УГКЦ.

Прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ о. Павло Дроздяк, своєю чергою, розповів, до митрополита і архієпископа Львівського УГКЦ Владики Ігоря (Возьняка) раніше надійшло звернення від громадської організації «Християнська Україна» з метою встановлення та освячення скульптури, яка би могла їздити містами України і бути символом єднання, молитви за мир і спокій.

«Владика Ігор написав резолюцію, що він цю думку передає на розгляд богословської комісії. До сьогодні відповіді цієї комісії немає. Відповідно, жодних погоджень від УГКЦ на таку акцію не було», – зазначив о. Павло Дроздяк.

Він також додав, що між містом та церквою домовлено про те, що будь-яке встановлення подібних речей – хрестів, меморіальних дошок, фігур у Львові вимагає благословення митрополита Львівського, яке він дає виключно після погодження містом. А таких погоджень немає. Відповідно, УГКЦ не має жодного відношення до самовільно встановленої фігури в центрі міста.

Водночас, ZAXID.NET поспілкувався з головою громадської організації «Християнська Україна» Мирославом Данилківим. Він підтвердив, що саме його організація встановила скульптуру Ісуса Христа у центрі Львова і зробили це активісти з метою виключно духовною – об’єднати громаду у спільній молитві за мир і спокій у країні.

Данилків також пояснив, що хоч офіційного дозволу від міської влади на встановлення скульптури ГО «Християнська Україна» досі не має, але у ЛМР начебто на це попередньо погодились: «Ми обговорювали це питання у міськраді, і, в принципі, ніхто не був проти, аби ми встановили статую, але офіційних дозволів ми поки що не маємо», – розповів голова міжконфесійного громадського об’єднання.

Він також заявив, що статуя стоятиме у центрі Львова недовго, трохи більше місяця, а далі поїде містами України. Наступною зупинкою буде місто Харків, а пізніше і столиця України – Київ.

За даними видання з посиланням на Єдиний державний реєстр , громадське об’єднання « Християнська Україна» було засноване у 2006 році, юридична адреса організації – вул. Центральна, 3, смт. Рудне, Львівської області. Засновниками є п’ять осіб, серед яких Мирослав Данилків.

У 2008 році Громадська організація "Християнська Україна" оприлюднила відкритого листа-звернення до синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, священства та мирян у зв’язку з підпільним висвяченням на єпископів чотирьох ієромонахів з Підгорецького монастиря. Тоді громадська організація закликала УГКЦ не приймати поспішних рішень, щодо відлучення від церкви самовисвячених підгорецьких монахів, бо вони користуються великим авторитетом серед вірних УГКЦ. Відомо, що сьогодні так звані авторитетні ієромонахи Підгорецького монастиря є засновниками релігійного згромадження Правовірної Греко-Католицької церкви, або секти Догнала, названої так за ім’ям самовисвяченого архієпископа ПГКЦ, чеха за походженням Антоніна Догнала.


Читайте також:
16 Серпня, 2014 21:34
Наталя Причому тут УПГКЦ якщо автор знає хто встановив скульптуру, а це Мирослав Данилків. Безграмотні журналісти, маніпулятори
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!