Що змінилось у сплаті податків для приватних підприємців із нового року. Деталі

11278 0
Про зростання ЄСВ, штрафів за нелегальних працівників, а також можливість автоматично заповнити частину декларації про доходи розповідають в Головному управлінні ДФС Львівщини.
Фото: commons.com.ua

Фото: commons.com.ua

Автоматичне заповнення декларації про доходи

Початок кампанії з декларування доходів розпочався з 1 січня і триватиме до травня. Цьогоріч податківці пропонують сервіс в електронному кабінеті платника податків, що допоможе частину декларації заповнити автоматично.

Декларація заповнюється на підставі даних про платника податків із Державного реєстру фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Але є нюанс, кажуть податківці. Інформація з Державного реєстру може бути неповною, адже у ньому не відображаються дані про доходи, отримані від фізичних осіб, та іноземні доходи. Тому при заповненні декларації всі цифри можна відкоригувати вручну.

ФОПи платитимуть більший єдиний соціальний внесок

Із 1 січня зріс єдиний соціальний внесок для фізичних осіб-підприємців. Тепер він становить 918,06 грн – 22% від мінімальної заробітної плати, яка також зросла від початку 2019 року до 4173 грн.

Читайте також: У кого і на скільки з 1 січня зростуть зарплати та пенсії. Деталі

Сплачувати внесок потрібно щокварталу до 20-го числа місяця, що настає за звітним періодом. Якщо останній день терміну сплати ЄСВ припадає на святковий або вихідний день, останнім днем сплати є перший робочий день за ним. Платити можна і щомісяця. Звітність по ЄСВ за себе підприємці подають один раз на рік. За 2019 рік – до 10 лютого 2020 року.

Касові апарати для виробів медичного призначення

Із 1 січня розширили перелік підприємців, які зобов’язані працювати з касовим апаратом. Тепер до них належать продавці лікарських засобів та виробів медичного призначення, які:

  • продають таку продукцію власного виробництва;
  • підприємці різних груп платників єдиного податку;
  • особи з пільговим торговим патентом на продаж товарів та надання послуг;
  • люди, які продають такі вироби за готівку на ринках.

Читайте також: Уряд схвалив монетизацію субсидій з 1 січня. Як це працюватиме

«Вироби медичного призначення (медичні вироби) – це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів», – нагадують у податковій.

Нелегальні працівники обійдуться ще дорожче

Зростання мінімальної зарплати також зумовило і збільшення штрафів за нелегально оформлених працівників. Тепер 30 мінімальних зарплат, що стягують за порушення, – це 125 тис. 190 грн.

Львівські податківці кажуть, що за перші робочі дні року виявили 15 нелегальних працівників на підприємствах області.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!