Що зміниться для львів'ян з 1 червня

17032 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у червні чекають на українців.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Підвищення пенсій

З 1 червня 2023 року підвищену суму соціальних виплат отримає категорія пенсіонерів, які отримали перерахунок 1 квітня. Йдеться про осіб пенсійного віку, які продовжують працювати та мають не менше 2-х років стажу для перерахунку. У червні пенсії для працюючих пенсіонерів надійдуть із доплатою за три місяці: за квітень, травень та червень.

Випускники складатимуть НМТ

У червні випускники шкіл та ліцеїв складатимуть Національний мультипредметний тест. Основна сесія проходитиме з 5 по 23 червня. Обов'язковими предметами для складання визначили українську мову та математику, ще один предмет випускники обиратимуть самостійно. Додаткова сесія проходитиме у липні. У додатковій сесії зможуть взяти участь ті випускники, які з важливих причин не склали тестування під час основної сесії. Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник може розподілити на свій розсуд.

Підвищення тарифів на світло

З 1 червня ціна на електроенергію зросте. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), запропонувала з 1 червня 2023 року встановити тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (з ПДВ). Тариф для населення зараз становить 1,44 грн/кВт-год за місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год за споживання більших обсягів. Раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус казав, що очікуване літнє підвищення тарифів на електроенергію буде помірним і українці його майже не відчують.

Запрацює платний паркувальний майданчик на Клепарівській

З 1 червня, на вул. Клепарівській знову запрацює майданчик для платного паркування автомобілів. Паркувальний майданчик тимчасово не працює через зміну схеми руху, що пов’язано з реконструкцією вул. Шевченка. Майданчик на вул. Клепарівській розташований у 3-й зоні паркування та має 35 загальних паркомісць, 4 з них – для людей з інвалідністю. Графік роботи платного майданчика: у будні дні з 8:00 до 20:00, в інший час – паркування безкоштовне. Тариф – 10 грн/год.

Із Варшави до Рава-Руської курсуватиме потяг

З 1 червня із Варшави до Рава-Руської планують запустити пасажирське залізничне сполучення. Цей напрямок має стати складовою міжнародного маршруту Варшава – Гребенне – Рава-Руська – Львів. Щодня курсуватиме одна пара поїздів мінімальною місткістю 240 пасажирів. Відправлення з вокзалу Варшави планується о 14:00 (за місцевим часом), з Любліна – о 16:00, прибуття до Рави-Руської – о 20:15 (за київським часом). Тут відбуватиметься пересадка на потяг «Укрзалізниці» до Львова. Повернення з Рави-Руської заплановане на 08:45, прибуття до Варшави – о 13:00.

Відновить роботу дитяча залізниця

З 3 червня львівська дитяча залізниця цьогоріч відкриє сезон. Директор Львівської дитячої залізниці зазначив, що деталі повідомлять згодом. Загалом за літній сезон юні залізничники перевозили близько 300 тис. пасажирів у Львові.

Вступ до закладів профтехосвіти

На Львівщині терміни подачі документів для вступу у профтех кожен заклад освіти визначає самостійно. Це відбувається у період з 1 червня до 31 серпня. Для вступу до профтеху не потрібно складати НМТ чи ЗНО. Після подачі документів до закладу освіти відбувається конкурсний відбір.

Автобус №53 змінить маршрут

У Львові міські автобуси №53 курсуватимуть за частково зміненим маршрутом. Після необхідних погоджень автобуси №53 курсуватимуть так: вул. Б. Хмельницького (Галицьке перехрестя) – вул. В. Липинського – просп. В. Чорновола – просп. Свободи – пл. А. Міцкевича – пл. Галицька – вул. Князя Романа – вул. І. Франка – пл. І.Франка – вул. І. Франка – вул. Козельницька – вул. Панаса Мирного – вул. Угорська – просп. Червоної Калини – вул. Угорська – вул.Віденська – вул. С. Литвиненка – вул. Панаса Мирного – вул. Козельницька – вул. І. Франка – вул. Уласа Самчука – вул. І. Свєнціцького – вул. І. Франка – пл. І. Франка – вул. І. Франка – пл. Соборна – вул. В. Винниченка – вул. Підвальна – пл. Данила Галицького – вул. І. Гонти – пл. Князя Ярослава Осмомисла – пл. Різні – просп. В. Чорновола – вул. В. Липинського – вул. Б. Хмельницького (Галицьке перехрестя).

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!