Шпиль із Глинянської вежі у Львові забрали. Коли повернуть та де зберігають

1188 0
Буревій у червні 2021 року пошкодив шпиль з Глинянської вежі.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Шпиль «Сонце» із Глинянської вежі, який забрали ще у червні 2021 року, планують відновити і повернути на місце після перемоги України у війні з росією. Про це заявила радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

За її словами, розміщувати його не вежі зараз – недоцільно, оскільки в час війни у Львові, навпаки, демонтували цінні пам’ятки та перенесли до сховищ. Зокрема, демонтований шпиль перенесли в приміщення інституту «Укрзахідпроектреставрація», що розташоване в цій вежі. Там у одній з реставраційних майстерень він зберігається донині.

Читайте також: У Львові від буревію постраждали храми та історичні будівлі у центрі

«Демонтований шпиль, який народ назвав «Сонечко», виготовлений в 1976 році, і встановлений на відреставрованій в ті ж роки Глинянській вежі, це окута металом скляна куля, від якої відходять металеві промені. Куля, на щастя, не розбилася при падінні. Після нашої перемоги шпиль можна буде відновити і повернути на вежу, дах якої також потребує реставрації. Зараз «Сонечко» на вежу повертати недоцільно, адже з перших днів війни місто убезпечувало цінні пам’ятки від можливих руйнувань, деякі з них демонтували і перемістили до сховищ», – зазначила вона.

Нагадаємо, буревій в червні 2021 року пошкодив шпиль з Глинянської вежі системи оборонних укріплень колишнього монастиря бернардинів. Вітер зламав проржавілу основу і металевий шпиль небезпечно навис над перехожими. До демонтажу шпиля залучали альпіністів, оскільки з приміщень його неможливо було зняти.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!