Штрафи, про які українці знають, але не платять. Інфографіка

5447 0
Українці пильно слідкують за діями влади, аби вона не порушувала закони, проте, досить часто, самі ж їх не дотримуються. Пропонуємо вам інфографіку з добіркою правопорушень та штрафів, які зазвичай громадяни не сплачують.
фото: facebook

фото: facebook

Українське суспільство, виборовши собі право жити за європейськими стандартами, може збудувати могутню державу, на яку рівнятимуться інші країни. Однак, попереду на нас чекає найважче випробування – змінити свою ментальність. Насамперед, потрібно почати із себе. Покійний фронтмен групи "Скрябін" Андрій Кузьменко в одній зі своїх пісень співав: "Ти сам собі країна! Зроби порядок у своїй голові!". Ми не закликаємо бігти платити штрафи, натомість спонукаємо не допускати правопорушень зі свого боку.

Розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях

Навіть поява у громадському місці особи напідпитку, що ображає людську гідність і громадську мораль, карається штрафом 17-85 грн. Так, погодитися з аргументом "ну вони ж культурно відпочивають і нікого не чіпають" можна, але ж це, по-перше, повальне пияцтво, а по-друге, можна і приховати етикетку та вміст пляшки від неповнолітніх.

Порушення правил використання персональних даних

Кожен із нас періодично отримує дзвінки і SMS-повідомлення рекламного характеру, що викликають реакцію "звідкіля в них мій номер?". Номер мобільного – із тих численних анкет і документів, що ми заповнюємо і підписуємо. От тільки ми ж не погоджуємося на подальше використання наших даних в особистих цілях на кшталт "акційного чищення кондиціонерів". Так-от частина таких випадків є порушенням правил використання персональних даних і передбачає штраф від 1700-8500 грн. От тільки випадків сплати штрафів майже немає, бо притягнення до відповідальності має починатися зі скарги громадянина. А ми ж свою реакцію на спам обмежуємо словесною формою.

Вигул собак у заборонених місцях

Насправді, більшість скверів і парків обладнані табличкою "вигул собак заборонено", маючи на меті відокремити собачі екскременти від людей, які відпочивають на газонах. За вигул чотирилапих друзів у невідведених для цього місцях передбачено штраф 17-51 грн. Звісно, справедливим буде зауваження "а де ж вигулювати?", однак варто орієнтуватися на Європу, де за своїми собаками прийнято прибирати.

Куріння в заборонених місцях

Часто в тандемі з випивкою маємо куріння. І майже у кожного є сусід у під’їзді, який уперто там і курить. Такі дії теж протиправні, штраф за них – 51-170 грн.

Несанкціонована торгівля

Громадяни, купуючи продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі, не можуть бути впевнені у їхній якості. Ведучи свій бізнес на тротуарах, у підземних переходах створюють суттєві незручності для перехожих. Несанкціонована торгівля карається штрафом у розмірі від 17 до 119 гривень з конфіскацією товару або без такої.

Поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення

За неправдиві плітки, що створюють паніку серед людей, порушники караються штрафом від 170-255 грн. або виправними роботами. Тож варто трохи уважніше ставитися до того, що ми говоримо або репостимо у соціальних мережах.

Паркування у заборонених місцях та несплата за паркування

Якщо водій припаркувався на платному майданчику, який обладнаний паркувальними автоматами чи шлагбаумом з терміналом, і не сплатив за стоянку, – штраф 136 - 204 грн. Якщо ж водій припаркувався на місцях, призначених для безоплатного паркування і не має такого права (наприклад, місця для інвалідів), – штраф 255 - 306 грн. Паркування автомобіля на зеленій зоні передбачає накладання штрафу 340-1360 грн з фізичної особи. А якщо своє авто, особливо службову машину, на газоні припаркувала посадова особа, то правопорушника чекає штраф 850 - 1700 грн.

Неподання декларацій про доходи і перекручування відомостей у них

Навіть за незначні такі недоліки передбачено штраф 51-115 грн.

Порушення правил дотримання тиші у житлових будівлях

Законний спосіб вгамувати сусіда, який надмірно галасує у нічний час доби, – стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Стаття передбачає накладання штрафу на громадян за порушення тиші від 85 грн. до 255 грн.

Незаконне використання об’єктів права інтелектуальної власності

Скачування фільмів, музики і програмного забезпечення з інтернету – це зазвичай незаконно. За такі дії передбачено штраф у розмірі 170-3400 грн. (з конфіскацією).

Джерело: Укрінформ

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!