Сьогодні 160 річниця від Дня Народження Франка. 5 фактів про Каменяра

5841 0
27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині народився видатний український поет Іван Франко. Його перу належать такі відомі твори літератури як «Захар Беркут», «Каменярі», збірка «Зів’яле листя», поема «Іван Вишенський» тощо. Tvoemisto.tv пропонує вам п’ять цікавих фактів із життя Каменяра.
фото: vk.com, bigfoto.in.ua

фото: vk.com, bigfoto.in.ua

1. Восени 1875 року Франко став студентом філософського факультету Львівського університету. Спочатку належав до москвофільського товариства. Москвофільство було дуже популярне серед галицької інтелігенції в другій половині ХІХ століття. Москвофілом був також один із засновників «Руської Трійці» Яків Головацький.

2. Іван Якович любив пити медовуху, вино. Смачно готував каву, збирав і любив їсти гриби й рибу, що сам ловив. Іван Франко понад усе любив збирати гриби. Їх варили, смажили, сушили на зиму. Донька пише: «Присмажені гриби з молодою картоплею були смачною й улюбленою стравою тата».

3. У 1886 році Іван Франко одружився. Його дружиною стала Ольга Хоружинська. Була високоосвіченою людиною, добре володіла мовами: англійською, французькою, німецькою, російською. Їй не була чужа ідея відродження України. Познайомившись із Франком вирішила стати його дружиною й помічницею, та присвятити своє життя чоловікові. Разом подружжя виховало чотирьох дітей - Андрія, Тараса, Петра, Анну.

Читайте також: Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

4. Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» — так традиційно називали себе корінні галичани. В «Одвертому листі до галицької української молодежі» (1905) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…»

5. Франко на сьогодні єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.

Джерело: gazeta.ua

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!