Сьогодні – день народження Любомира Гузара. 5 тез Блаженнішого про головне

4592 0
Сьогодні, 26 лютого, верховний архієпископ-емерит Любомир Гузар, кардинал Католицької церкви, предстоятель Української греко-католицької церкви святкує свій день народження. Tvoemisto.tv пропонує пригадати найважливіші тези Блаженнішого Любомира Гузара, які виходили на сайті.
фото: univ.kiev.ua

фото: univ.kiev.ua

«Політик мусить думати категоріями служіння, бо він слуга свого народу. І ми також мусимо в такий спосіб обирати політиків, запитуючи їх, чи вони хочуть служити, чи – панувати. Друга річ:  влада - від Бога і мусить бути виконана згідно із приписами Божого Закону. Справжня влада, в найкращому значенні слова, є обмеженою засадами Божого Закону. Влада потрібна і справді є від Бога. Це не соціальний договір французького мислителя Руссо. Влада необхідна в спільноті, але виконувати її слід по-Божому» - вважає Блаженніший Архиєпископ-емерит.  (З матеріалу: Блаженніший Любомир Гузар про те, якою повинна бути влада від Бога).

 

«Культурною ми називаємо особу, яка вміє з повагою ставитися до інших людей. Культура такої людини полягає не в її вмінні творити гарні речі, а в якості її стосунків з іншими людьми». (З матеріалу: Три тези Любомира Гузара про особисту культуру українців)

 

«Нам бракує старання допомагати один одному. Чи не було б добре заохочувати до того громадян?! Погляньте навколо себе: чи нема поряд людини, яка голодна? Якщо ви маєте хоча б маленьку владу, якщо ви – підприємець, вмієте щось організувати, ви можете допомогти. Ми не сміємо бути байдужі до того, що діється з іншими людьми» (З матеріалу: - 7 тез Любомира Гузара напередодні Різдва про мир та прощення)

 

«Треба тільки вміти уважно розрізнити, що добре, а що погане в минулому, що з минулого плекати і розвивати, а чого позбуватися і від чого тікати»  (З матеріалу: 7 важливих тез Любомира Гузара про те, що буде з Україною)

 

«Але мама залишається мамою назавжди. Тому побожні жінки збираються і моляться за своїх дітей, хоч би де вони були, хоч би якого віку були – матері  молитвою продовжують своє особливе материнство, життєве завдання» (З матеріалу: 5 тез Блаженішого Любомира Гузара про жінку в Україні та її особливу місію)

Довідка. Кардинал Любомир Гузар народився в 1933 році у Львові. В 1944 році його сім’я переїхала в США, рятуючись як від нацистів, так і від більшовиків. Навчався в католицькому університеті, захистив докторську дисертацію з теології в Урбаніанському університеті в Римі. Після падіння комуністичної системи Українська греко-католицька церква вийшла з підпілля. В 1996 році Любомира Гузара вибрали єпископом-помічником Глави УГКЦ кардинала Івана Любачівського, а в 2001 році він очолив УГКЦ.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!