Сьогодні – сьома річниця із викрадення та загибелі Юрія Вербицького

2159 0
Львів'янина викрали 21 січня 2014 року і закатували.
фото: radio24.ua

фото: radio24.ua

У січні 2014 року в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області закатували 50-річного львівського науковця Юрія Вербицького, учасника Революції Гідності.

У період Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали з території Олександрівської лікарні та вивезли за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Від отриманих травм Юрій Вербицький помер.

Пізніше в МВС заявили, що активні учасники викрадення переховуються в Криму. У кримінальному провадженні у цій справі заарештували Олександра Волкова, якого слідство вважає організатором цього викрадення, а також людиною, яка, на думку слідства, пов'язана з імовірним замовником викрадення Олексієм Чеботарьовим. У групі з кримінальним авторитетом Олексієм Чеботарьовим також працював Сергій Мисливий.

У березні 2020 року правоохоронці затримали підозрюваного Сергія Мисливого, а у серпні 2020 року Слідчі Держбюро розслідувань завершили досудове розслідування про викрадення і вбивство євромайданівців Юрія Вербицького та Ігоря Луценка. Обох підозрюваних взяли під варту. Обвинувальний акт мали скерувати до суду.

Додамо, що 1 грудня 2014 року на фасаді львівської школи № 27 на вулиці Свєнціцького, 15, де навчався Юрій Вербицький, відкрили меморіальну таблицю. 19 червня 2015 року цій школі присвоїли його ім’я, пізніше там відкрили музей Юрія Вербицького.

Довідково

Юрій Вербицький народився 25 серпня 1963 року у родині геофізика Тараса Зиновійовича Вербицького та Тетяни Василівни Борачок. Мав старшого брата Сергія, 1958 року народження.

У 1985 році закінчив факультет геодезії Львівського політехнічного інституту. З  1994 року працював у відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України, Львів. У 2013 захистив дисертацію на тему «Методичні та прикладні аспекти комплексного банку геофізичної інформації Карпатського регіону» і отримав науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. Займався створенням апаратури і програмного забезпечення геофізичних і сейсмічних досліджень.

Юрій Вербицький мав перший розряд з альпінізму і неодноразово долав найскладніші маршрути на Кавказі. У 2007 році він зірвався з гори Дихтау в Кабардино-Балкарії. Його спускали з гори протягом двох діб. Травма не пройшла безслідно. Після цього випадку Юрій Вербицький кульгав.

Юрій спеціально взяв відпустку на роботі, поїхав на Майдан усередині січня 2014 року.

У ніч із 20 на 21 січня, коли 50-річний Вербицький розносив чай на Грушевського, його поранили в око. Представник Ради Майдану Ігор Луценко відвіз Вербицького в Жовтневу (Олександрівську) лікарню. Звідти обох активістів викрали невідомі – просто з офтальмологічного відділення – і 15 годин піддавали тортурам.

Поїхати на майдан Юрія Вербицького спонукало його відчуття справедливості. За словами одного із товаришів-альпіністів, він був далеким від політики, але казав, що не може стояти осторонь, коли робиться таке беззаконня. Казав: «Я маю бути там».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!