Сьогодні – Успіння Пресвятої Богородиці. Історія свята

29957 1
28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. За традицією східної церкви, свято Успіння належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року. Відзначається 15 серпня за старим стилем, 28 серпня – за новим. Передує святу Успенський піст, який розпочався 14 серпня і триває два тижні. Tvoemisto.tv розпитало про свято в отця Юрія Саквука, богослова та викладача УКУ.
фото: profspilka.kiev.ua

фото: profspilka.kiev.ua

З апокрифів відомо, що за три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. Згідно з церковним переданням, в цей день апостоли полишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа.

Як розповів отець Юрій Саквук,  у якому році відбулася ця подія ми точно не знаємо. «Історично важко встановити, де померла Богородиця бо є дві версії. Один з варіантів – це є те, що останні роки свого життя вона могла провести разом із апостолом Іваном Богословом у м. Ефес. Бо після своєї смерті на хресті Ісус доручив Богородицю в опіку Івану Богослову. Ми знаємо, що Іван Богослов проповідував в Ефесі, який є на території сучасної Туреччини. Тоді це було одне з великих міст Римської, а згодом і Візантійської імперії.

В сучасному Ефесі знаходиться «Дім Богородиці», як його називають. Місцеві жителі вважають, що Богородиця провела останні роки життя саме там. Там навіть є християнське село, яке зберігає усне традицію-передання про те, що Богородиця перебувала там.

Історично більш ймовірним є те, що Богородиця померла в Єрусалимі. Тому що в той час жінки мало мандрували. Ймовірніше є те, що вона залишалась разом з апостолами з першою християнською громадою в м. Єрусалим. Весь час після смерті і воскресіння Ісуса Христа провела в Єрусалимі. Бо на горі Сіон в Єрусалимі знаходиться монастир, яким опікуються зараз німецькі монахи. Він називається Dormition, від італійського dormire – спати, до успіння. Це велика церква Успіння Богородиці. Там же, при цій церкві, знаходиться так звана горниця, де відбувалась Таємна вечеря і Зіслання Святого Духа. Очевидно що цей пагорб в Єрусалимі – це було місце, де вже навіть після Таємної вечері апостоли, учні Христа збиралися і навіть проживали. І коли Ісус вознісся, то попросив щоб учні його залишалися разом на молитву протягом 9 днів.

Вважається, що вони разом з Богородицею перебували 9 днів на молитві, і Зіслання Святого Духа відбулося в тому самому місці, що й Таємна вечеря. І, відповідно,  вони там і надалі проживали. Багато апостолів отримали завдання йти в різні землі, вони туди йшли, а потім верталися. І це місце на Сіоні було свого роду «headquarters», штаб. І, відповідно, Богородиця і апостоли там теж проживали. І в Єрусалимі, в Кедронській долині, під Оливною горою, є церква, де зберігається кам’яний гріб Богородиці. І він є порожній. Тому в Єрусалимі є не тільки церква Гробу Господнього, але й церква Гробу Марії, що знаходиться 20 метрів під землею».

Як розповів богослов, є згадки і про цікаві випадки, що трапились під час погребіння Богородиці: «Один із язичників виступав проти Богородиці, і хотів скинути, коли її переносили процесійно. І традиція каже, що в нього «відпали руки». Але пізніше, коли він був дуже вражений, покаявся, попросив прощення в Богородиці, то сила до рук вернулася. І коли малюють ікону Успення, то часто малюють людиною, у якої руки відтяті. Класична ікона Успіння зображає так, що лежить Богородиця, а над нею стоїть Ісус і тримає в руках таку ніби дитинку. Ця дитинка – це не дитина, а душа Марії. Ісус бере душу Марії.

Церква особливий наголос ставить на тому, що Христос із тілом і душею відходить до Бога і його матір також відходить з тілом і душею. Оскільки вона носила в своєму лоні «джерело життя» – Ісуса, який є «життям», то не могло бути піддано тлінню тіло тої, хто була «матір’ю життя». Воно було «храмом, помешканням життя, кіотом». У Православній і Греко-католицькій церкві вірять що все це так відбувалося. В Католицькій церкві це було проголошено як окрема догма. Православні в це вірять як усна традиція. В Католицькій церкві цю догму було проголошено не так давно, в 1950 році Папою Пієм ХІІ. А Другий Ватиканський собор в 1962-1965 роках підтвердив цю догму».

Як розповів отець в Україні загалом, та на Галичині зокрема Успенських церков є чи не найбільше з усіх інших. «Наприклад Лаври, які є, відпустові місця – вони носять ім’я Успіння. Києво-Печерська Лавра має Успенську церкву, яка була зруйнована під час Другої світової війни, а зараз є відбудована. Почаївська лавра теж має Успенську церкву. Унівська лавра – теж Успенська церква. Церква в Страдчі, куди зараз багато паломників йдуть – вона теж Успенська», –розповів богослов та викладач УКУ отець Юрій Саквук.

У цей день є молитва на освячення зілля, каже отець: «Його приносять і на інші свята протягом року. Це, я думаю, традиція, яка тягнуться ще з передхристиянських часів. Але християнство має таке поняття як інкультуризація, коли пробує взяти добрі елементи культури і їх християнізувати. В даному випадку, коли є посвячення зілля, то людина дякує Богові за життя, за врожай, за те, що є щось на столі і на землі, за прожиті роки. Треба ставитися до цього як символу».

Розмовляв Ігор Саджениця

 


Читайте також:
28 Серпня, 2015 12:07
Ольга Вітаю всіх зі святом! Дукую авторові за прекрасну статтю!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!