Сьогодні День донора. 7 фактів про справу, що рятує життя

2291 0
Всесвітній день донора крові – нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засноване під егідою ООН у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Відзначають цей день 14 червня. Пропонуємо вам кілька цікавих фактів про багатолітню традицію пожертви, яка врятувала і продовжує рятувати мільйони життів.
фото: laginlib.org.ua, zdorovia.com.ua, erve.ua, blog.lge.ua

фото: laginlib.org.ua, zdorovia.com.ua, erve.ua, blog.lge.ua

1. Ще в давнину люди намагалися лікуватися кров'ю тварин. У творах давньогрецького поета Гомера йдеться про те, що Одіссей давав пити кров тіням підземного царства, щоб повернути їм свідомість, пам'ять і мову. Кров тварин з лікувальною метою пили під час воєн, тому услід за єгипетськими військами йшли цілі стада баранів, кров яких використовували для лікування поранених. У стародавніх папірусах залишилися нотатки про те, що кров використовували також і для ванн. 

2. Слово «донор» походить від лат. donare «дарувати». Людина, що потребує переливання і одержує донорську кров, називається «реципієнт». Загальний обсяг крові в організмі людини це 5 — 6 літрів, близько 10% від загальної маси тіла людини. За один раз у донора забирають 350-450 мл.

3. Активні донори рідше страждають серцево-судинними захворюваннями і легше переносять крововтрату при ДТП та інших нещасних випадках. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, люди, які постійно здають кров, живуть в середньому на 5 років довше, тому що у них відбувається активізація системи кровотворення та регулярна стимуляція імунітету. Найзнаменитіший донор крові в світі протягом свого життя віддав близько 500 літрів крові за 624 рази.

4. Щоб забезпечити достатню кількість крові для медичних потреб, в країні має бути не менше 40 донорів на 1000 жителів. Бути донорами можуть 10-15% населення, але реально людей, що здають кров, у десять разів менше.

Читайте також: Львів’ян просять здати кров для хворого лейкемією юнака

5. Кожному третьому жителю Землі хоч раз в житті доведеться робити переливання донорської крові. Для одного реципієнта, в середньому, потрібні три донора цільної крові.

6. Важливість цього свята перегукується з безсумнівною важливістю самого донорства. Як відомо, потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безкоштовно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

7. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість населення світу. Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

За інформацією Вікіпедії, Острів Знань,  Пізнавальний блог «Факти», Beyond.UA

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!