Львів'ян запрошують відзначити 40-річчя відкриття Олеського замку. Програма

2261 0
Сьогодні, 21 грудня, виповнюється 40 років з дня відкриття для відвідувачів Олеського замку – пам’ятки архітектури та історії XIII - XVII століття, музею-відділу Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького.
фото: bigtravel.in.ua

фото: bigtravel.in.ua

Олеський замок – найстаріший із збережених замків Львівської області, що розташований на 50-метровому пагорбі в південно-східній частині Бузької низовини. Історики вважають, що заснований він у XIII столітті, коли татарські орди зруйнували городище Пліснеське. Частина уцілілих жителів змогла перебратися в Олесько, де почали будівництво нової фортеці.

Читайте також: Недалеко від Львова. 5 містечок, у яких варто побувати

За свою історію замок багато разів потерпав від руйнацій: декілька пожеж і сильний землетрус у 1838 році спричинили руйнування мурів замку. Не менше пошкодили його і самі власники – після того, як в одній з кімнат знайшли замурований скарб, почалися гарячкові пошуки інших коштовностей: розбивалися стіни з розписами, руйнувалися каміни, знімалися підлоги. На кінець XIX ст. Олеський замок перетворився практично на руїну. За зібрані в 1882 році львів'янами кошти замок викупили, і він перейшов у власність держави. До 1939 року замок використовували як сільськогосподарську жіночу школу. Коли Галичину було приєднано до СРСР, у замку організували табір польських військовополонених, у роки Другої світової війни тут розміщувалися військові склади.

Лише з 70-х років минулого століття розпочалося активне відновлення Олеського замку. Нині це відділ Львівської галереї мистецтв. У музеї представлено: галицько-волинський іконописний живопис ХV–XVIII ст.., український портретний живопис XVI–XVIII ст., європейське малярство XVII–XVIII ст., львівську скульптурну школу XV–XVIII ст., різноманітні європейські інтер'єри, а також унікальна колекція творів одного з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII століття – Йогана Георга Пінзеля.

Детальніше читайте тут: Куди поїхати на вихідні зі Львова: у мандрівку замками «Золотої підкови»

План святкових заходів

12.00-13.00 – Урочиста академія (камінний зал)

13.00-13.30 – Відкриття виставки фотографії «Хроніка відродження замку. Фотоматеріали з архіву Бориса Возницького» (виставковий зал на експозиції Олеського замку, куратор – Лариса Разінкова, в.о. генерального директора ЛНГМ ім. Возницького)

14.00 – Презентація виставки «Фарфор і фаянс в інтер’єрі ХVІІІ – поч. ХХ ст. зі збірки Олеського замку» (виставковий зал у Фондах Олеського замку (Монастир капуцинів), куратор – Тетяна Сабодаш, провідний зберігач фондів замку)

Джерело: Рrostir.museum

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!