Сьогодні у Вроцлаві відкрилася резиденція Львова: деталі

1352 0
Вже сьогодні, 1 квітня, стартувала Львівська резиденція на Львівській вулиці у Вроцлаві. Потягом цілого місяця у Вроцлаві, що разом з Сан-Себастьяном цього року носить титул Європейської столиці культури, триватиме українська програма. Львів став третім містом, яке на засадах офіційного партнерства долучилося до участі у ЄСК 2016. Про це інформують у прес-службі міськради.
фото: прес-служба міськради

фото: прес-служба міськради

Основні жанрові напрямки Львівського місяця у Вроцлаві – кіно, візуальне мистецтво, література, музика та дискусії. Також обіцяють окрему програму для дітей та інтерактивні творчо-ремісничі майстерні на Львівській вуличці – провулку на Вроцлавському ринку (Przejście Garncarskie), який стане основною «українською» локацією у Вроцлаві протягом квітня.

Поруч, у кам’яниці на Ринку, 25, вроцлав’яни та гості міста зможуть оглянути УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ – ІІІ Трієнале сучасного українського мистецтва (куратор Влодко Кауфман, координатор Ліда Савченко-Дуда). У рамках ЗРІЗУ також буде презентовано окремий кураторський проект Яніни Пруденко та Андрія Лініка – [Де][Ре]Конструювання, присвячений історії українського медіа- мистецтва. Окрім того, експозицію супроводжуватиме щотижнева програма українського перфомансу.

Кінопрограма у кіноцентрі Нові Горизонти запропонує гостям культурної столиці понад два десятки українських фільмів – класичних (як-то твори Дзиґи Вертова, Віктора Іванова чи Сергія Параджанова) і нових (як нашуміле «Плем’я» Мирослава Слабошпицького чи «Жива ватра» Остапа Костюка). Усі кінофільми будуть транслюватися з польськими субтитрами.

Літературна та дискусійна програми відбудуться у так званому Львівському клубі – на час квітневого проекту клуб «Почитанка» на Львівській вуличці перетвориться на клуб «Під клепсидрою», і стане основним місцем для українських акцій у Вроцлаві. Основна подія літературної програми – презентація поетичної антології ЛИСТИ З УКРАЇНИ, що вийде в українсько-польському та українсько-англійському варіантах.

Музична програма чисельно, напевне, буде найбільшим представництвом українських артистів у Вроцлаві (понад тридцять гуртів), і охопить одразу кілька локацій. Щовікенду у Львівському клубі та на вуличці просто неба триватимуть концерти українських колективів; 23-25 квітня у клубі Старий Кляштор – спеціальна програма СЛУХАЙ УКРАЇНСЬКЕ (Dakh Daughters, Mariana Sadovska & Christian Thomé, ҐоҐоДзИ ҐаНсКі), а 30 квітня – український акцент на сцені Світового дня джазу.

Нагадаємо, що перша презентація Львівської вулички у Європейській столиці культури Вроцлаві відбулася в часі офіційного відкриття, 15-17 січня 2016 року. Участь у ній взяли Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, Генеральний Консул України в Кракові Олег Мандюк та мер Львова Андрій Садовий. 10 березня 2016 року у Вроцлаві також відбулася прес-конференція Львівського місяця для ЗМІ, де були присутні Кшиштоф Май, генеральний директор програми Європейська столиця культури Вроцлав 2016, Рафал Козінський, Маркіян Іващишин, координатори Львівського місяця, та Ольга Хребор, прес-секретар проекту.

Організатори і партнери: Європейська Столиця Культури Вроцлав 2016, Народовий Форум Музики, Львівська міська рада, Мистецьке об’єднання «Дзиґа», Львів Фундація «ТрансКультура», Україна-Польща Мистецька рада «Діалог», Львів Інститут актуального мистецтва, Львів Громадська організація «Вірменська, 35».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!