Сонячна електростанція на Львівщині: в чому користь для місцевих мешканців

6315 1
Єдина потужна у Західній Україні сонячна електростанція працює на Львівщині у селі Ралівка Самбірського району. Почали її будівництво у 2012 році. Це не лише альтернативне джерело енергетики, від такого підприємства має зиск громада.
Фото: vimeo.com

Фото: vimeo.com

Сонячна станція розташовується на понад 20 гектарах землі, яка не придатна для сільськогосподарського виробництва. До того ж, цю ділянку час від часу водами підтоплює річка Дністер. У 2012 році громада села дозволила будівництво сонячної станції, віддавши в оренду на 49 років земельну ділянку. Хоча на початках людям довелось пояснювати про ефективність сонячної станції, про те, що вона цілком екологічно безпечна. Станція складається з 20 тисяч сонячних панелей найкращої якості. Технологія сонячної електростанції дуже проста – панелі з фотоелементами перетворюють енергію сонця у постійний струм, який інвертор (силовий генератор змінного струму) трансформує на змінний і передає в єдину енергосистему, – пише Радіо Свобода.

«Тут подається напруга в інвертор від сонячної батареї, де вони послідовно з’єднані між собою. З інвертора трансформується у змінну енергію. Трансформаторна підстанція формує 0,4 кіловольта у 10 кіловольт. Кабельною лінією з підстанції струм йде на трансформаторну підстанцію ТП -5 Львівської залізниці, звідти – на енергоринок», – каже Тарас Федак, заступник директора з розвитку підприємства «Самбірська сонячна станція».

Чим більше сонця, тим більше виробляється електроенергії. До того ж, фахівці експериментують, зокрема, з кутом нахилу сонячних батарей, щоб домогтись оптимальної їхньої роботи.

«За минулий рік ми виробили 4, 5 мільйона кіловат годин. Цього року збільшили вдвічі потужності. За 2 місяці цього року, січень-лютий, виробили приблизно 350 тисяч кіловат годин», – говорить Юрій Бучко, юрист підприємства «Самбірська сонячна станція».

Увесь Самбірський район, утому числі і місто Самбір, у рік споживає 120 мільйонів кіловат електроенергії. Щоб ця місцевість отримувала повністю електроенергію з альтернативного джерела, потрібно було б більше десяти сонячних станцій. Будівництво досить дороге. У «Самбірську сонячну станцію» вкладено 10 мільйонів євро інвестицій. Спершу залучили кошти українського підприємця і чеського інвестора. На сьогодні головний інвестор – сім’я Козицьких з Львівщини.

Читайте також: На Львівщині будують потужну сонячну електростанцію. Відео

Щомісяця у місцевий бюджет Самбірського району надходить 80 тисяч гривень від «Самбірської сонячної станції». А Ралівська сільська рада отримує до 350 тисяч гривень за оренду землі. Для порівняння, бюджет сільради, а це три села і один хутір, де проживає приблизно 8 тисяч людей, становить у рік один мільйон сто тисяч гривень. З них 35% – кошти від сонячної станції. А ще на ній працює 35 людей. Підприємство спонсорує і різні заходи у селі, розповідає сільський голова Ралівської сільради Тарас Андрейко.

«Якщо б не було цієї сонячної станції, нам би грошей вистарчило лише на утримання апарату сільради. На інші цілі ми б не мали коштів. Ці гроші виручають, бо можемо щось зробити. Плануємо облаштувати цього року роздягальні біля стадіону, відремонтувати школу, поліклініку», – зауважив сільський голова.

Однак далеко не всі селяни знають, на що саме скеровуються гроші, отримані з оренди землі. У селі не облаштовані автобусні зупинки, немає тротуарних доріжок, сходи у сільську раду оббиті та й саме приміщення потребує ремонту. Сільська молодь мріє про гарний стадіон. Бо в селі є три футбольні команди.

«Є стадіон, але він не облаштований. З одного боку є поламані місця для сидіння, з іншого – немає. Треба нам прийти у сільраду і таки домогтись, щоб це було зроблено», – говорить мешканець села Володимир.

Аби станція окупилась, потрібно щонайменше 10 років, адже доводиться віддавати банківський кредит. Жодних пільгових кредитів для виробництва альтернативної енергії немає.

Нині власники приватних будинків можуть виробляти і продавати сонячну електроенергію. Чимало людей встановили сонячні станції на дахах своїх хат. В Україні торік налічувалось 244 малі сонячні станції у приватних будинках.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
6 Вересня, 2019 20:30
Макс Вот это да! Такая классная электростанция. Нам бы в Киеве такую поставить. Хотя видать не дождемся. В этом году уже 3 раза отключали свет по области. Пришлось брать электрогенератор на сайте [***]s://acdcgenerator.com.ua/ , а то без света как -то не очень.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!