Станьте п’ятим: як відшкодувати гроші, якщо ваше авто постраждало від ям

8162 1
Четверо водіїв в Україні вже змогли зробити це. Інспектор поліції Роман Марич розповідає, хто і за яких обставин має шанс повернути гроші за ремонт.
фото: Петро Ткачишин

фото: Петро Ткачишин

Власники автомобілів, що потрапили в дорожньо-транспортну пригоду через ями на дорогах, мають шанс отримати відшкодування своїх збитків. Процедура непроста й може тривати від кількох місяців до року, тож потрібне терпіння й наполегливість. Старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції Львова Роман Марич розповів Tvoemisto.tv, за яких умов і як можна отримати компенсацію. Відразу попереджаємо: треба мати час і натхнення. 

Я потрапив у ДТП через ями. Що робити?

Перш за все, потрібно викликати поліцію. Вона приїде й оформить відповідні документи. Патрульні враховують, як водій відреагував на дорожню обстановку. Якщо водій бачив яму і в’їхав у неї, на водія буде оформлено протокол за статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення – він не вжив заходів, аби ДТП не сталася. Якщо ж водій не міг зреагувати, наприклад, через погане освітлення чи через те, що яма залита водою, тоді складається схема ДТП і акт обстеження вуличної мережі. Також патрульні беруть пояснення у водія й передають усі матеріали до відділу безпеки дорожнього руху.

Читайте також: Сніг зійшов – асфальт зійшов. Які дороги «лататимуть» у Львові. Перелік

Як поліція визначає, чи міг зреагувати водій?

Ми опитуємо водія: з якою швидкістю він їхав, чи міг побачити яму. Вимірюємо гальмівний шлях його автомобіля. Свідчення водія ми можемо скерувати до Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, й експерти дають висновок: чи могла машина отримати саме такі ушкодження. Якщо водій каже, що їхав зі швидкістю 5 кілометрів на годину, в’їхав у яму і пошкодив кульову опору, він вочевидь говорить неправду. Експерти це встановлять.

Якщо водій не винен, що далі?

Відділ безпеки дорожнього руху знаходить того, хто відповідає за утримання цієї ділянки дороги в належному стані. На цю організацію  складається протокол за статтею 140 ч. 4 КУпАП. Далі матеріали скеровуються в суд, і після рішення суду водій може оформлювати позов до організації чи особи, що була відповідальна. Буває, що протокол складають і на водія, і на відповідальну сторону.

Читайте також: Планування на трієчку. Що заважає Львову ремонтувати вулиці по-європейськи

Як саме шукають відповідальну сторону?

Ми подаємо запит до районних органів влади, й вони повинні надати необхідну інформацію про цю ділянку дороги. Наприклад, якщо Львівводоканал або Львівгаз щось робив на дорозі, і від цього залишилась яма, ми звертаємось із запитом до цієї організації, аби нам повідомили, хто був за це відповідальний.

А якщо відповідальна особа не знайшлася?

Такі випадки бувають. Якщо дорога не перебуває на обслуговуванні відділу комунального господарства району, то районна влада не несе відповідальності за те, в якому стані проїжджа частина. Тоді шансів на відшкодування у водія немає.

Хто визначає суму відшкодування?

Експертиза. Водій звертається до страхової компанії та до станції технічного обслуговування, де оцінюють завдані машині збитки. Цей акт додається до матеріалів при оформленні судового позову.

Читайте також: Які дороги Львівщини ремонтуватимуть цьогоріч в першу чергу. Перелік

Як часто водії звертаються до суду по відшкодування?

В Україні було чотири випадки. На цю процедуру йде багато грошей і часу, адже потрібно оплачувати послуги адвоката й відвідувати судові засідання. Якщо відповідальна особа не приходить, суд переноситься, і це може тривати дуже довго.

Наскільки довго?

З моменту ДТП поліція має три місяці на з’ясування всіх обставин і скерування матеріалів до суду. А судова тяганина може тривати й півроку, якщо не рік.

Підготував Петро Ткачишин


Читайте також:
17 Березня, 2017 16:37
Віктор " Якщо водій бачив яму і в’їхав у неї, на водія буде оформлено протокол за статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення – він не вжив заходів, аби ДТП не сталася " - це зовсім нічого що тих ям взагалі немає бути? Але чому ж свідомі громадяни не пишуть колективні звернення у відповідні органи, які і без тих безглуздих звернень мають слідкувати за тим щоб таких викликів поліції і протоколів на 124, а з ними і шахраїв, які завжди знайдуть шлях до обману(і без ям), не було ?
" А якщо відповідальна особа не знайшлася?
Такі випадки бувають.Якщо дорога не перебуває на обслуговуванні відділу комунального господарства району, то районна влада не несе відповідальності за те, в якому стані проїжджа частина. Тоді шансів на відшкодування у водія немає"
Можливо варто тоді таку частину дороги не вважати містом і встановити відповідні знаки "ТУТ БЕЗ ПРАВИЛ". Знайдуться зразу охочі, які встановлять там свої правила і як завжди у нас збіжиться люд, а з ним і черга відповідальних
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!