Студентське Братство Львівщини святкуватиме 30-ліття. Програма заходів

2361 0
Студентське Братство міста Львова було першою незалежною українською студентською організацією.
Революція на граніті. Фото: gazeta.ua

Революція на граніті. Фото: gazeta.ua

18-19 травня в Українському католицькому університеті відбудеться святкування 30-ліття Студентського Братства Львівщини. Про це Tvoemisto.tv повідомили організатори.

У межах відзначення річниці відбудуться як академічні, так і розважальні заходи. На святкування запрошують різні покоління членів Студбратства, інших осереднів, а також усіх друзів.

«Братство провадило дуже багато як масштабних, так і регулярних, точкових культурно-просвітницьких акцій, якими студенти несли українську ідею, культуру у різні області України. Тому, святкуючи 30-ліття, ми хочемо уникнути надмірної концентрації уваги на одній акції – Революції на граніті. Вона була найгучнішою, але далеко не єдиною, – розповідає колишня членкиня Студбратства, проректорка з розвитку та комунікацій УКУ Наталія Климовська.

Програма святкування

Субота, 18 травня
(
вул. Хуторівка, 35а, філософсько-богословський факультет УКУ)

10:00 – Вітальна кава.

10:30-13:00 – Академічна панель:

  • Олексій Гарань: «Від "підтримки перебудови" до курсу на незалежність: чинники змін».
  • Ярослав Грицак: «"Революція на граніті" в контексті українського століття воєн і революцій (1914-2014)».
  • Вахтанг Кіпіані: «Непідцензурна самвидавна періодика Студентського Братства».

13:00-13:45 – Перерва на перекус.

13:45-15:45 – Дискусійна панель: «Чому нам вдалося? Що маємо зробити ми, щоб наступним генераціям вдалося більше». Модератор – Олесь Пограничний.

16:00-17:00 – Візійна панель за участі нинішніх студентів, членів Студентського братства.

17:00 – Файна панель-забава.

Читайте також: Буде, як у світі. Юрій Рашкевич про реформу вищої освіти

Неділя, 19 травня

12:00 – Літургія у Військовому храмі Стрітення Господнього (вул. Клепарівська, 30А).

13:00 – Відвідини могил братчиків на Личаківському та інших кладовищах Львова.

19:00 – Святкове дійство «Етно-Еволюція» у театрі ім. Марії Заньковецької. Учасники: танцювальний театр «Життя», октет «Орфей», Оксана Муха, «Піккардійська терція». Режисер дійства – Ірина Мазур. Вхід лише за запрошеннями.

Студентське Братство Львівщини – громадська спілка, яка об'єднує студентські братства Львівщини. Спочатку діяла підпільно, офіційно дата заснування Студентського Братства Львова – 25 травня 1989 року, Студентського Братства Львівщини (фактичний правонаступник Студбратства Львова) – 16 жовтня 1997 року. Студбратство Львова стало першою незалежною українською студентською організацією. Головною метою її діяльності стало об'єднання студентської молоді для боротьби за Незалежність України.

Студбратство Львова організувало у 1990 році Революцію на граніті – кампанію широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в УРСР. Стрижнем подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нині – Майдані Незалежності).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!