Суд повернув у комунальну власність 2,5 га землі, виділених рясне-руському кооперативу

1112 0
Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Пікап» зареєстрували у вересні 2020 року, за два тижні до передачі землі у власність.
Фото умовне

Фото умовне

Суд визнав недійсним рішення Рясне-Руської сільської ради про передачу майже 2,55 га землі «Гаражно-будівельному кооперативу «Пікап». Про це стало відомо з рішення Господарського суду Львівської області, опублікованого в реєстрі 9 березня, – повідомляють «Наші гроші. Львів».

Франківська окружна прокуратура Львова позивалась до кооперативу та Львівської міської ради, бо рішення про передачу землі прийняли з порушеннями. Саме рішення приймала не Львівська міська рада, а Рясне-Руська сільрада у жовтні 2020 року, а вже в листопаді того року село увійшло до складу Львова. Як стверджував представник прокуратури, гаражно-будівельним кооперативам можуть давати землю лише для гаражного будівництва і лише з цільовим призначенням – «землі житлової та громадської забудови». Водночас сільрада у жовтні 2020 року передала землю за категорією «землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення», що суперечить Земельному кодексу України.

Читайте також: Львову повернуть землі вартістю понад 844 мільйони гривень

Крім того, у статуті кооперативу не визначено кількість гаражів, які запланували будувати, а також відсутня будь-яка містобудівна документація на будівництво гаражів (генплан, зонування, детальний план території).

Натомість представник кооперативу наполягав, що загальний суспільний інтерес у використанні земельної ділянки за її цільовим призначенням у цій справі не переважає над приватним інтересом та отриманим правом власності на землю. Немає підстав стверджувати, що вони є недобросовісними власниками, а скасування рішення лише створить «надмірний тягар» для кооперативу. На думку суду, оскільки земля передана для будівництва гаражів, а відтак для містобудівних потреб, то це не можна було б робити за відсутності плану зонування або детального плану території. Але Рясне-Руська сільрада не вносила зміни до свого генплану після отримання землі, не розробляла іншу містобудівну документацію. Суд також погодився з прокуратурою щодо порушення Земельного кодексу щодо призначення землі і скасував право власності кооперативу на землю.

Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Пікап» зареєстрували у вересні 2020 року, за два тижні до передачі землі у власність. Причому засновниками та членами кооперативу є лише три особи: Андрій Піх (він же керівник та син тодішнього депутата сільради), Ірина Мозуль, Тарас Дмитришин.

Читайте також: Інспекторці митного поста «Яворів» повідомили про підозру

Нагадаємо, що напередодні Господарський суд Львівської області задоволив позов керівника Франківської окружної прокуратури про визнання незаконним рішення селищної ради щодо передачі у приватну власність земельних ділянок. Так, громаді Львова повернуть земні вартістю майже 844 млн грн. У 2020 році, напередодні припинення повноважень Рясне-Руської сільської ради, вона передала безоплатно передано у приватну власність гаражно-будівельним корпоративам землю, розташовану в одному із сіл Львівської територіальної громади.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!