Суд скасував приєднання Малехова до Львівської ОТГ. Тепер це рішення будуть оскаржувати

2709 0
Рішення суду лише першої інстанції, і воно не набуло законної сили.
фото пресслужби лмр

фото пресслужби лмр

Окружний адміністративний суд Києва скасував розпорядження уряду, яким село Малехів, що поблизу Львова, увійшло до Львівської ОТГ. Позов про скасування рішення про приєднання подала Малехівська сільська рада. Суд прийняв рішення 29 березня. Тепер його будуть оскаржувати в апеляційній інстанції.

«Вказані порушення принципів добровільності, відкритості та прозорості при формуванні перспективного плану формування території Львівської територіальної громади, на думку суду, мало своїм наслідком порушення принципів місцевого самоврядування, зокрема, добровільності», – йдеться у рішенні суду.

Читайте також: На реставрацію дерев’яної церкви на Львівщині пропонують виділити мільйон гривень

У коментарі Tvoemisto.tv у ЛМР вчора таке рішення назвали дивним, оскільки не відомо, як громади функціонуватимуть, якщо воно все ж залишиться в дії навіть після апеляції, касації. Громади фактично припинили свою роботу, у них немає бюджетів.

Також, за словами заступника міського голови Львова Любомира Зубача, рішення щодо Малехова не буде мати жодних правових наслідків. Він каже, що на це буде кілька причин. Зокрема, по-перше, це рішення суду лише першої інстанції, і воно не набуло законної сили. По-друге, позивач в особі ліквідаційної комісії Малехівської сільської громади планує подати заяву про відмову від позову під час апеляційного розгляду справи (у першій інстанції таку заяву не задовольнили).

Окрім цього, Любомир Зубач каже, що аргументи суду зводяться до положень закону про добровільне об’єднання громад. Натомість всі громади в України були створені не згідно із цим законом, а шляхом внесення змін до закону про місцеве самоврядування та подальших постанов Кабміну.

Читайте також: Верховна рада затвердила на Львівщині 7 районів замість 20

«У державі відбулася адміністративно-територіальну реформа, а не добровільне об’єднання. ОАСК скасовує адмінтерустрій? А це вже зазіхання на цілісність держави. Якщо теоретично припустити, що це рішення слід виконати, то які отримаємо наслідки? У навколишніх громадах, які об’єдналися зі Львовом, вже немає ні сільських рад, ні бюджетів, ні повноважень», – пише він у себе на Фейсбуку.

Нагадаємо, що Малехівська сільська рада позивалася до Львівської ОДА та уряду про скасування рішення ще з літа 2020 року. Обґрунтовували позов тим, що під час розроблення проекту перспективного плану не було враховано позицію громади Малехова та не розглянуто можливого альтернативного варіанту об`єднання Малехівської сільської ради з іншими суміжними територіальними громадами. Представники Малехівської громади зазначають, що рішенням про приєднання до Львівської ОТГ порушує права, свободи та законні інтереси їх громади.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!