Священник-самозванець діяв на Львівщині близько двох років

3015 0
Він не вимагав у прихожан грошей, натомість вивідував різну інформацію.
фото: угкц

фото: угкц

Самозванця, який діяв на Львівщині під виглядом священника УКГЦ Давида, впізнав речник ПЦУ Євстратій Зоря. Цю інформацію Tvoemisto.tv підтвердив синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко.

Читайте також: Львівський священник розповів, чи висвячують монахинь у весільних сукнях

«Львівська архиєпархія знає про нього тільки як про отця Давида. Коли ми опублічнили цю інформацію, щоб попередити інші єпархії, свій коментар до нашої інформації дав речник ПЦУ Євстратій Зоря. Він сказав, що йому відома та особа, він назвав те, що ми не знали. Той чоловік прийшов в УПЦ КП після УПЦ МП, автокефальної церкви, і вони якось зрозуміли, що він не той, кого за себе видає», – каже Юстин Бойко.

За його словами, про псевдосвященника в архиєпархії довідались під час візитації однієї з парафій. 

«Ми довідалися про факти, що він в деяких місцях вділяв людям святі таїни – від святої літургії до святої таїни подружжя. Якби це був "заїжджий" священник, то він повинен отримати дозвіл на служіння від Львівської архиєпархії. Такого дозволу вона не надавала. Розмовляючи із священниками, ми довідалися, що ця особа увійшла у їхню довіру тим, що представлялася знайомим ієрархів УГКЦ і священники це потрактували як підставу допустити його до служіння. Деталей, як він входив в довіру, ми ще не можемо сказати, ми розслідуємо його діяльність як псевдосвященника», – додає синкел у справах монашества.

Він каже, що так званий отець Давид не вимагав грошей від прихожан, добре проповідував, він також володіє богословською термінологією. За свідченням священників і мирян, він, перебуваючи на парафії, просто ходив по селі, цікавився різною інформацією – хто авторитет в селі, питав про різних людей, що, за словами отця Юстина Бойка, суперечить місії священника.

Читайте також: Популярний телеканал вибачився за помилку про греко-католиків і педофілію. Відео

За словами отця Юстина Бойка, псевдодіяльність священника Давида тривала близько двох років. Він не перебував на території однієї парафії більше, ніж два дні. За розповідями священників, він міг приїхати звечора, попроситись переночувати, а потім рано замінити священника і поїхати далі. Переважно він обирав довірливих священників, які зайняті справами будівництва парафії, і не звертали уваги на те, щоб перевірити його священство. Для них підставою було те, що він знає тих чи тих єпископів, розповідає отець Юстин Бойко.

«І це виглядає дивно, і для нас. Виглядає на те, що частина нашого священства, особливо старші, є довірливі люди, вони навіть не припускали, що у наш час можуть бути такі афери, що не виправдовує самого факту, що вони допустили до такої ситуації», – каже отець Юстин.

Львівська архиєпархія буде займатись цією справою як справою псевдосвященника. Оскільки УГКЦ оприлюднила інформацію, неї мають зреагувати в СБУ, додає отець Юстин Бойко. У Львівській архиєпархії сподіваються отримати реакцію уже до кінця тижня, а священників, які допустили Давида до служіння, обіцяють покарати за церковним правом.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!