Топ-10 дорожніх розваг для діток від 1 до 3 років

12587 0
Ми з Вами живемо в дивовижний час, коли світ став маленьким, а у нас з’явилося більше можливостей подорожувати, знайомитися з новими містами і країнами, відпочивати активно та мобільно. Багато майбутніх батьків бояться, що з появою дитини життя втратить свій темп, і доведеться надовго забути про подорожі. Насправді їздити з дітьми на доволі далекі відстані можливо майже від самого народження. Це можна простежити на прикладі багатьох сучасних сімей, а також на популярних блогах про подорожі з дітьми.

Звичайно, такі поїздки потребують більш детальної підготовки, щоб маленький мандрівник був чистим, ситим, здоровим та веселим. Ми розкажемо Вам про те, як розважити маля (скажімо, від року до трьох) у дорозі, особливо, якщо плануються тривалі переїзди. 

Наш рейтинг топ-10 дорожніх ідей:

1. Спілкування, спілкування і ще раз спілкування

Розповідати дитині про те, що вона бачить у вікні; про те, що чекає ще попереду; куди ви збираєтеся поїхати і що плануєте робити в цьому чудовому місці. Що будете їсти, кого збираєтеся зустріти і таке інше.

Кажуть, діти дуже змінюються після подорожей - швидше розвиваються, запам’ятовують багато нового. Особливо якщо Вам вдасться перетворити все, що трапляється на шляху (не важливо, чи це жваві вулиці міста чи спокійні поля з коровами і вівцями), у захоплюючу та пізнавальну мандрівку.

2. Віршики, потішки, пісеньки

Діти в цьому віці дуже полюбляють римовані рядки. Особливо, якщо вони супроводжуються жестами, звуками, акцентами й інтонаціями. Мабуть, в арсеналі кожної мами є не один десяток таких “анімованих” дитячих віршиків, потішок, пісень. До речі, перед поїздкою можна спеціально вивчити ще пару нових або просто взяти з собою збірку, щоб вивчати по дорозі разом з дитиною. 

Вірші та пісні, крім розважального, мають ще й присипляючий ефект – під монотонне читання або спів дитині буде набагато легше заснути!

3. Книжки для маленьких

По-перше, обов’язково беремо з собою найулюбленіші книжки дитини на цей момент. Для декого з дітей головне – яскраві ілюстрації, хтось любить слухати історії у маминому виконанні. Упевнені, кожен з батьків знає, що найбільше подобається його дитині.  

По-друге, варто би було перед поїздкою купити кілька нових книжечок, щоб зацікавити дитину чимось незвичайним. А якщо вдасться знайти книжку з історією, яка нагадує Вашу сімейну пригоду (їдемо на море – морська казка, їдемо у гори – гірська казка), то буде взагалі чудово!

Як окрема дорожня ідея – “книжки-хованки”, в яких потрібно довго розглядати малюнки, шукаючи конкретні деталі або персонажів. Навіть однорічна дитина може шукати щось нескладне або просто показувати пальчиком на різні речі, а мама, в свою чергу, розповість, що це таке. 

4. Лялькові друзі-мандрівники

Діти з раннього віку заводять собі лялькових друзів: дівчатка – ведмедиків або ляльок, хлопчики – песиків чи трансформерів. Хто б це не був, візьміть улюбленого персонажа з собою. В дорозі ляльковий друг буде розділяти з вашим малюком усі радості та незгоди: їсти, дивитися у вікно, гратися у хованки, лягати спати, радіти побаченому у вікні, співати і розповідати віршики. Турбуючись про улюблену іграшку, спостерігаючи за нею, дитина буде легше переносити власні труднощі подорожі.

Особливо зручно у такому випадку пальчикові іграшки чи персонажі, які одягають на руку. Вони займають небагато місця, але такі живі та рухливі!

5. Малювалки, розмальовки, наклейки

Є чимало способів малювати в поїзді, автомобілі або у будь-якому іншому транспорті, не створюючи при цьому бардаку та проблем. Наприклад, перевірений варіант – всім відома “магнітна дошка для малювання”.

Можна малювати і на папері кольоровими олівцями. Або водою у спеціальних розмальовках, де картинки стають кольоровими під дією рідини.

А ще діти люблять прикрашати малюнки наклейками! Купіть дитині пару наборів наклейок (тільки вибирайте зручні, об’ємні наклейки, якими малюк може користуватися сам) і він із задоволенням буде проводити час у дорозі, наклеюючи їх “на місце”.

6. Тісто для ліпки

Порівняно нещодавно у магазинах з’явилася одна із чудових штук – тісто для ліпки, замінник пластиліну для найменших. Воно не токсичне, має м’яку текстуру і, що приємно, майже не ліпиться куди не потрібно.

З такою знахідкою можна дозволяти дитині ліпити щось власними маленькими ручками без побоювання за чистоту довкола. А ще можна ліпити різних персонажів для дитини, так би мовити “на замовлення”.

7. Компактні іграшки та просто цікаві штучки

Збираючись у дорогу, спробуйте переглянути іграшки малечі, і вибрати ті, що достатньо компактні та зручні в дорозі. Деякі рекомендації для батьків: тактильні мішечки-шукалочки; іграшки-шнуровки; фетрові книжки-розивалки; головоломки типу радянської “змійки”; музичні іграшки-гримілки. Хлопчикам дуже сподобається спеціальне іграшкове кермо, з кнопками та сигналом.

Крім іграшок, малюка здатні розважити й інші компактні предмети, що зазвичай є серед багажу. Наприклад, кишеньковий ліхтарик; наручний годинник, особливо з можливістю налаштування будильника; ключі і брелоки; прості целофанові чи паперові пакетики з різним вмістом; невеличке покривало, чи мамин шарф; рукавиці, в які можна щось ховати. Маленькому дослідникові все цікаво, і ви здивуєтесь скільки нових ігор він вигадає, використовуючи нові для нього предмети!

8. Дорожні коробки

Для випадків, коли немає можливості тягнути за собою половину дитячої бібліотеки та ще купу улюблених іграшок, розмальовок і тому подібне, мами придумали спеціальні “дорожні коробки”. Зазвичай мова йде про металеві коробочки (від цукерок, олівців чи печива), набір маленьких об’єктів-магнітиків, а також про “декорації-фони” для більш масштабного польоту фантазії.

Дитина може створювати свою власну історію, розміщуючи магнітики на кришці коробки. Або разом з мамою виконувати нескладні вправи: наприклад, знайти конкретного персонажа, посортувати магнітики за кольором чи розміром, пограти в “хто зник?” (малюк закриває очі, а мама забирає один з елементів). 

Інколи в магазинах можна натрапити на готові “дорожні коробки”, але їх можна доволі просто зробити власними руками, лиш би було бажання і час!

9. Смаколики

Як не дивно, одна з безвідмовних розваг для дитини будь-якого віку – це смачна їжа. Візьміть з собою все, що любить малюк. Ягоди, фрукти; печиво, булочки, домашню випічку, кукурудзяні палички або соломку; сухофрукти; домашній йогурт і сирок (якщо, звичайно, є можливість взяти з собою сумку-холодильник); соки, компоти і воду.

Навіть якщо зазвичай ви не купуєте для дитини готову їжу в магазині (різні пюре, соки, десерти), можна зробити невеличке виключення і взяти щось у маленькій красивій упаковці з собою в дорогу. Дітей дуже приваблюють яскраві коробки та етикетки, і заради такої “приманки” дитина буде готова на великі подвиги (наприклад, без проблем сісти в автокрісло, навіть якщо їхати вже набридло).

10. Планшет чи смартфон з правильним наповненням

Коли усі методи випробувані і дитину уже мало що зацікавлює, можна запропонувати їй щось корисне на телефоні чи планшеті. Починаючи від простого перегляду сімейних фотографій та відеороликів (дитині сподобається розглядати знайомі обличчя і спостерігати за собою на екрані), мультфільмів та кіно, закінчуючи розважально-розвиваючими додатками для найменших.

У такому віці дітям дуже подобаються прості ігри, побудовані за принципом “Ку-ку? Хто там?”, коли потрібно шукати чи вгадувати захований предмет (такі ігри легко шукати в Google Play чи iTunes за ключовим словом “рeekaboo”). Добре сприймаються ігри з різними звуками – тварин, предметів. Можна знайти непогані приклади логічних ігор.

Головне, щоб гра за складністю завдання, а також інтуїтивності управління реально відповідала віку дитини. Тоді малюк зможе проходити гру без постійної допомоги та участі батьків.

Приємно, що останнім часом стає все більше українських мобільних додатків для дітей, адже гра звучить зрозумілою рідною мовою і сприймається набагато легше.

Є хороші українські азбуки, дитячі електронні книги, картинки для запам’ятовування слів.

Зовсім нещодавно вийшла нова незвичайна гра “Хто в горах?” (українською, російською та англійською мовами), якраз для діток від року до трьох. Рекомендуємо спробувати, в дорогу – те що треба!

Автор: Христина Слободян.

1,3,4,5,6,7,8,9,10 фото з shutterstock.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!