Топ-5 стипендіальних програм на навчання за кордоном

38039 0
Навчання за кордоном – унікальна можливість продовжити навчання студентам, випускникам вишів, аспірантам за спеціальністю, покращити знання мови та налагодити нові зв'язки. Tvoemisto.tv обрало для своїх читачів 5 стипендіальних програм на навчання у країнах Європи та США, куди ще можна подати заявку.

Chevening (навчання у Великобританії)

Chevening  – це стипендія британського уряду, фінансована Міністерством закордонних справ країни та партнерами. Ця стипендія передбачена для молодих лідерів України, тих, хто має потенціал в майбутньому впливати на прийняття рішень у державі та формувати громадську думку.

Програма надає повне або неповне фінансування очних курсів в аспірантурі у будь-якому університеті Великобританії. Більшість стипендій Chevening розрахована на післядипломні магістерські програми (на здобуття ступенів MSc, MA, LLM) тривалістю до 12 місяців, але можливо також обрати менш тривалу дослідницьку програму строком від 3 місяців.

Успішні кандидати визначаються шляхом конкурсного відбору. Кандидатів оцінюють за лідерськими якостями, професійними досягненнями, кваліфікаціями (академічними та професійними) та володінням англійською. Перевага надається амбітним та енергійним кандидатам, які мають лідерський потенціал та намір впроваджувати зміни і робити внесок в організаційний розвиток.

Конкурс оголошується щорічно у вересні попереднього року перед початком курсу. Кінцевий термін подання заявок, як правило, наприкінці листопада-на початку грудня. Близько 8 стипендій виділяється щорічно для України.

Відбір проводиться у три етапи. Перш за все, Британська Рада та Британське Посольство узгоджують перелік з приблизно 30 кандидатів, відібраних за відомостями, наведеними у заявках. Другий етап – це співбесіда у Британському Посольстві у Києві, після чого визначаються кандидатури тих, кого буде запропоновано для отримання стипендії. І третій – кандидати, що успішно подолали два попередні етапи, повинні скласти іспит з англійської мови IELTS.

Для кандидатів з України особливо вітаються такі напрямки навчання: адміністративна, виборча, конституційна та судова реформи, реформа ділового клімату, реформа сектора енергетики, в тому числі енергоефективності та охорони навколишнього середовища, захист свободи ЗМІ та прав меншин.

Заявки на 2015/2016 рік на Chevening стипендії для України наразі відкриті. Їх подача завершиться 15 листопада о 23:59 за Гринвічем. Деталі.

 Fulbright Scholar Program (навчання у США)

Ця програма фінансує проведення досліджень в університетах, наукових та дослідницьких інституціях США на період від трьох до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь кандидати та доктори наук, діячі культури, фахівці з бібліотекарства, журналісти та юристи, дослідники без наукового ступеня з досвідом роботи не менше п’яти років та аспіранти або здобувачі напередодні захисту, які отримають науковий ступінь до початку гранту (1 вересня 2015 року).

Галузі спеціалізації: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни

 Вимоги до кандидатів: мати українське громадянство та проживати в Україні на час проведення конкурсу, вільно володіти англійською мовою на рівні достатньому для професійного спілкування в англомовному науковому середовищі, повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, яку отримують учасники програм обмінів

Тривалість гранту – 3-9 місяців. Програма не передбачає здобуття наукового ступеня.

Учасники Програми отримують: щомісячну стипендію, додаткові кошти для придбання професійної літератури, медичне страхування, квиток в обидва боки.

При відборі кандидатів найважливішими критеріями є: попередні наукові досягнення, переконливий та добре розроблений науковий план стажування з чітким обґрунтуванням необхідності та важливості його реалізації для українських інституцій, потенціал до співпраці з американськими та українськими колегами над проектами, які матимуть суттєвий вплив на освіту в Україні, готовність до ініціювання та запровадження нових курсів з гуманітарних та суспільних дисциплін, розповсюдження передових методів навчання та викладання.

Документи приймають до 15 жовтня щороку. Деталі та форми для подачі заявок.

Стипендії фонду Фрідріха Еберта (навчання в Німеччині)

Фонд імені Фрідріха Еберта (Friedrich-Ebert-Stiftung) – один з найбільших стипендіальних фондів Німеччини, які підтримують обдарованих студентів і молодих учених з різних країн світу, у тому числі і з України.

Розмір стипендії залежить від стадії навчання, на якій знаходиться здобувач. «Програма основної підтримки» (Grundförderung) розрахована на іноземців, які планують навчання або вже навчаються в одному з німецьких ВНЗ за бакалаврською чи магістерською спеціальністю. Сума такої стипендії – 650 євро на місяць, тривалість фінансування залежить від академічної успішності та суспільно-політичної активності студента. Крім того, фонд покриває витрати стипендіата на медичну страховку й надає матеріальну підтримку в розмірі 276 євро щомісяця членам сім'ї стипендіата (чоловіку/дружині й дітям), які живуть разом з ним у Німеччині. Але якщо стипендіат улаштується на роботу і його щомісячний дохід перевищить 400 євро, розмір стипендії можуть урізати.

Програма для осіб з вищою освітою (Promotionsförderung) розрахована на аспірантів, які планують написати в Німеччині кандидатську дисертацію і мають відповідну згоду одного з німецьких ВНЗ. Аспірант може брати участь у стипендіальній програмі протягом двох років. У виняткових випадках цей строк можуть продовжити ще на один рік. Розмір щомісячної стипендії становить 1000 євро. Як і у випадку зі студентами, фонд покриває витрати аспірантів на медичну страховку і надає членам сім'ї, які живуть з ними в Німеччині, матеріальну підтримку в розмірі 276 євро на місяць. Фінансування стипендіата теж можуть скоротити, якщо його додатковий заробіток перевищить 400 євро на місяць.

Фонд імені Еберта очікує від своїх стипендіатів регулярного відвідування семінарів на наукові й суспільно-політичні теми та активної участі в житті університету. Стипендіати повинні проявляти активність у суспільно-політичному житті Німеччини. Крім того, вони повинні закінчити навчання або написати кандидатську дисертацію з результатами вище середнього.

Конкурсний відбір стипендіатів проводиться у три етапи. Спочатку претенденти заповнюють онлайн-формуляр. Потім, у разі позитивної відповіді комісії, слід відправити необхідні документи. Серед них – коротке резюме, мотиваційний лист і два рекомендаційні листи від викладачів німецького ВНЗ або (якщо навчання у ВНЗ ще не почалося) школи. Від аспірантів потрібні також рекомендаційний лист від наукового керівника та розгорнутий опис теми наукової роботи. Після перевірки документів комісія відбирає кандидатів і запрошує їх до участі у співбесіді. Бесіду з кандидатом проводять довірена особи фонду імені Фрідріха Еберта, а також один з членів відбіркової комісії фонду. Після співбесіди складаються два листи з характеристикою кандидата, які разом з документами відправляють на рішення відбіркової комісії. Засідання комісії, у склад якої входять викладачі німецьких ВНЗ, політики, а також відомі діячі науки й культури Німеччини, проходять кілька разів на рік. Про рішення комісії кандидатам повідомляють поштою.

Заявку можна подати в будь-який час, конкретних строків фонд не встановлює. Онлайн-формуляр.

Стипендії на навчання для випускників ВНЗ з усіх спеціальностей (навчання у Німеччині)

Ця стипендійна програма пропонує можливість продовжити вашу академічну освіту у Німеччині на післядипломній програмі. Винятки – для випускників в галузі економіки є спеціальна стипендія ERP, а для випускників в галузі архітектури, мистецтва, музики подають заяви на відповідні стипендії.

Заяву можуть подати випускники, які закінчать навчання максимум до початку стипендії та отримають перший кваліфікаційний рівень (бакалавр, спеціаліст або інший відповідний академічний ступінь).

Підтримка надається на участь у післядипломній програмі після завершення першого освітньо-класифікаційного рівня для подальшої фахової та наукової спеціалізації. Зокрема, мова йде про  післядипломну або магістерську програма з отриманням диплому у державному або державно визнаному ВНЗ у Німеччині або перший або другий рік навчання у державному або державно визнаному ВНЗ у Німеччині в рамках післядипломної або магістерської програми з отриманням диплому в іноземному ВНЗ; в такому випадку має гарантуватися зарахування отриманих у Німеччині знань та оцінок. Рік навчання у Німеччині не має впливати на стандартний час навчання на післядипломній або магістерській програмі.

Тривалість фінансування – від 10 до 24 місяців, залежно від тривалості обраної навчальної програми.

Стипендія включає в себе щомісячні виплати в розмірі 750 євро, виплати на медичне страхування, страхування від нещасних випадків та страхування цивільної відповідальності, допомогу на проїзд, якщо ці витрати не беруть на себе організації на батьківщині пошукача або інша сторона, одноразову допомогу на навчання. Крім того, за певних передумов можуть надаватися наступні додаткові виплати: допомога на покриття вартості навчання (максимально 500 євро на семестр), щомісячна допомога на оренду житла, щомісячні доплати на супроводжуючих членів сім´ї.

Для мовної підготовки до перебування у Німеччині DAAD пропонує наступні виплати: покриття вартості мовного онлайн-курсу „Deutsch-Uni Online (DUO)“ (www.deutsch-uni.com) протягом 6 місяців з моменту отримання підтвердження про надання стипендії.

Відбір стипендіатів проводить незалежна відбіркова комісія, яка складається з науковців з відповідних спеціальностей. Основними критеріями відбору є: попередні успіхи у навчанні та переконливі фахові та особисті мотиви щодо запланованого навчання у Німеччині.

На момент подання заяви має пройти, як правило, не більше 6 років після складання випускних іспитів. Як правило, для навчання у Німеччині, зокрема, на гуманітарних спеціальностях, необхідне добре знання німецької мови. Виключення можливі, якщо стипендіати беруть участь у програмах, де мовою викладання є англійська.

Подання заяв відбувається в режимі он-лайн через портал DAAD. Крім того, необхідно надіслати поштою до місця прийому заяв 3 екземпляри роздрукованої зведеної заяви (файл у форматі PDF), яка створюється після завершення реєстрації заяви на порталі DAAD, а також інші додатки до заяви.

Кінцевий термін подання заяв – до 10 листопада 2014 року. Стипендія починається з 1 жовтня 2015 року. Деталі, перелік документів та додаткова інформація.

Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej «Horyzont» (навчання в Польщі)

Цього року Вроцлавська вища школа прикладної інформатики «Горизонт» отримала дотацію з фонду Європейського Союзу на здійснення магістерської (додаткової) програми другого ступеня в системі вищої освіти на відділенні інформатики. Програма має назву «Успіх на ринку праці – затребувані на ринку праці спеціальності за програмою другого ступеня в системі вищої освіти на відділенні інформатики».

Реалізація проекту означає, що студенти, які почнуть навчання у 2014/15 навчальному році будуть мати можливість навчатися за інноваційною програмою зі спеціальностей «Програмування мобільних пристроїв» і «Сучасні бази даних».

Студентам надається стипендія в розмірі 50 % від вартості навчання. З урахуванням стипендії оплата становить 270 злотих на місяць (близько 65 євро). Навчання проводиться з використанням сучасних інформаційних технологій і сучасного обладнання. Надається можливість пройти оплачуване стажування в Польщі із зарплатою близько 10200 злотих (близько 2450 євро) за три місяці, можливість пройти оплачуване стажування за кордоном із зарплатою близько 15300 злотих (3700 євро) за три місяці.

Строки навчання за програмою (додаткове навчання) складають чотири семестри на очній (денній) або на заочній формі навчання.

Метою навчання за спеціальністю «Сучасні бази даних» є підготовка студентів до розробки та розгортання баз даних, сховищ даних та інформаційних систем, що забезпечують надання й обмін даними у великих інформаційних базах. Студенти вивчають доступні на ринку сучасні інструменти для управління даними. Розглядаються питання моделювання даних і сучасного програмування мовою SQL. Студенти отримують навички створення веб-додатків, взаємодіючих з базами даних.

У рамках навчання за спеціальністю «Програмування мобільних пристроїв» проводяться різні курси, що готують до роботи у професійних компаніях, що пропонують посади фахівців із проектування мобільних пристроїв.

Студенти також отримують знання з галузі проектування графічних інтерфейсів користувача. У рамках навчання проводяться курси робототехніки, методів адміністрування програмного забезпечення, машинного навчання в мобільних технологіях і методів програмування на мобільних платформах. Для підвищення якості навчання спеціалізовані заняття проводяться викладачами, які мають практичний досвід роботи у профільних компаніях.

Представником Вроцлавської вищої школи прикладної інформатики «Горизонт» в Україні є компанія «Європейська освіта». Отримати безкоштовну консультацію з питань вступу на зазначену вище програму можна за телефоном компанії «Європейська освіта» у Києві: (044) 200-28-40.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!