Три правила поведінки на холоді, щоб не захворіти

16841 0
Сам по собі мороз не є небезпечним. Однак в залежності від того, як ми одягнуті і що ми робимо буде залежати і наше відчуття холоду, а також подальший стан здоров’я.
фото: slovovolyni.com

фото: slovovolyni.com

Не мороз нас убиває, а зниження внутрішньої температури тіла. Можна полежати, як колода, на сніговій кучугурі декілька годин і померти, навіть якщо температура повітря буде плюсовою. За цей час внутрішня температура тіла понизиться до критичної – до 31 градуса – і серце зупиниться. І навпаки, навіть у люті морози людина не замерзне, якщо вона тепло одягнена і правильно себе поводить.

Читайте також: Куди скаржитися, якщо у Львові слизько: перелік телефонів 

Перше правило поведінки у сильні морози – забезпечити організм паливом для вироблення внутрішньої енергії, яка його обігріває. Паливом для нас є, звісно, їжа. Однак не будь-яка: капустяний листок не підійде, потрібно з’їсти шмат сала. Жир – найкраще джерело для вироблення внутрішньої енергії. Якщо жири з якихось причин їсти не можна, їх слід замінити на білкову їжу тваринного походження, наприклад, на м’ясо. Лише після доброго сніданку можна йти надвір у сильні морози.

Друге правило поведінки у морозяну погоду – саме поведінка. На холоді слід постійно рухатись. Не можна стояти на місці, тим паче, притулятись або сідати на холодні, а особливо, на металеві предмети. У цей момент людина втрачає власне тепло, віддає його холоднішій поверхні. Цей процес прискорюється, якщо одяг є мокрим. Навіть волога від поту футболка під курткою може прискорити процес зниження внутрішньої температури.

Звідси випливає і третє правило поведінки у сильний мороз – слід тепло вдягатись. Необхідно вдягнути вовняний одяг не менш як у три шари, тепле та просторе взуття, теплий головний убір. Із незахищеної поверхні шкіри тепло втікає ще швидше через випаровування поту. А через непокриту голову ми втрачаємо 17% тепла усього організму.

Читайте також: Як не замерзнути взимку. Інфографіка

Втратити тепло можна і у випадку, якщо в організмі порушена циркуляція крові. Ось чому особливо тепло повинні закутуватись люди похилого віку, малюки, та ті, хто страждає на захворювання, пов’язані з циркуляцією крові – із тим же атеросклерозом, приміром. Вони можуть постраждати від холоду і за невеликої мінусової температури.

Оскільки переохолодження може призвести до сумних наслідків, слід знати усі стадії цього процесу.

Перша фаза переохолодження. Як тільки внутрішня температура тіла сягне менш як 35 градусів, можна говорити про те, що розпочався процес переохолодження. Його можна помітити неозброєним оком: з’являється «гусяча шкірка», блідість, слабкість, сонливість, сповільнюється та стає невиразним мовлення.

Друга фаза переохолодження. Коли температура тіла понизиться до 33 градусів, прояви стають ще більш загрозливими: шкіра бліда, холодна і синюшна. Дихання сповільнюється до 8-10 входів за хвилину, а пульс стає усього 40-50 ударів за хвилину, знижується і артеріальний тиск. Може початись рвота і мимовільне сечовипускання. Із людиною у такому стані спілкуватись фактично неможливо – у неї порушується і мовлення, і рухи.

Читайте також: Січень розпочнеться морозами: що робити при переохолодженні?

Третя фаза переохолодження. Ще гірше почуває себе людина при температурі тіла менш як 31 градус. Вірніше кажучи, вона вже нічого не відчуває. Постраждалий без свідомості, його м’язи зсудомлені, а щелепи міцно стиснуті. Дихання ледь помітне – 3-4 подихи за хвилину, а пульс ще менший – 32-36 ударів, артеріальний тиск такий низький, що навіть не виявляється, зіниці розширені. Саме у такому стані відбивається зупинка серця.

Якщо вам трапилась людина, яка лежить на тротуарі у такому стані – будь ласка, не проходьте повз. І не розмірковуйте, тверезий він чи п’яний. Просто викличте швидку допомогу. Просто врятуйте людину від смерті.

Джерело: ds.lviv.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!