Ціни на бензин ростуть, хоч нафта дешевшає. Коментарі експертів

7914 6
Попри інформацію про різке зниження цін на нафту, бензин в Україні продовжує дорожчати. Чому так відбувається і чого чекати до Нового року?
Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

Як інформує сайт «ОККО», літр А-95 бензину в середньому коштує 18,5 грн.

Енергетичний експерт Сергій Куюн констатує, що з початку року бензин в Україні значно подорожчав. Також, за словами, енергетичного експерта українці стали менше купувати бензин, пише УНН. «З початку року ціна на бензин вже підвищилася в півтори рази. Крім того, з початку поточного року щомісячно фіксується спад покупки бензину на 25% – у порівнянні із минулорічними показниками», – наголосив експерт. За словами Сергія Куюна, подорожчання бензину в Україні відбувається виключно через девальвацію гривні.

«Українці не бачать зниження цін на паливо через те, що сприятливий фактор падіння цін на нафту на 40% повністю знівельовано зростанням курсу долара вже більш ніж на 100%. Зараз вона становить 0,9 доларів США за літр, це якщо 60 доларів за барель. А далі беремо діючий курс і перемножуємо. Бензин – це як іномарка, на 90% ціна складається із валюти. І ціна на нього буде коливатися разом із курсом», – пояснив він.

Директор енергетичних проектів центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснив: «Ті події, які відбуваються на міжбанку, не залишають трейдерам вибору окрім як підвищувати вартість нафтопродуктів. Оскільки їм необхідно зараз виручити вже більше гривні для того, щоб мати можливість купити нову партію нафтопродуктів. Тим більше напередодні новорічних і різдвяних свят. Прогнози на найближче майбутнє у експертів паливного ринку теж не оптимістичні. Ціна бензину буде рости до тих пір, поки не буде стабілізовано курс гривні. Або у всякому разі, поки трейдери не отримають можливість його прогнозувати хоча б на два-три тижні», пише Сегодня.

Президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук прогнозує, що бензин та дизпаливо подорожчали на 50-60 коп./літр – до 18-18,5 грн/літр. До Нового року ціна на імпортне паливо має вирости ще на3 грн/літр, адже нову партію бензину в Україні закуповуватимуть за долар з курсом 20-22 грн, пише Сегодня.

Читайте також: Паніка на валютному ринку: 5 думок експертів


Читайте також:
19 Грудня, 2014 13:31
Разумный "Думающий", Вы не учли что нефт на биржах торгуется фьючерсами. т.е. сейчас нефтеперерабатывающие заводы перерабатывают нефть купленную месяцы назад. А бензин на АЗС из нефти еще того ранее. Т.ч. бензин из нефти которую сегодня торгуют по 60 баксов мы увидем в виде бензинане ранее весны-лета 2015. При этом еще нужно учитывать что цена бензина состоит не только из стоимости нефти. Думаю более обьективно сравнивать цену бензина с ценой, скажем в Польше с поправкой на уровень классности бензинов. Хотя не стоит забывать о жадности операторов АЗС ))
19 Грудня, 2014 12:09
Думающий Игра цифрами - "падіння цін на нафту на 40%" - т. е. нефть подешевела почти вдвое. "Зростанням курсу долара вже більш ніж на 100%" - т. е. валюта подорожала вдвое. Это значит, что цена топлива в стране должна быть на уровне конца 2013 года (ну может чуть больше - все-таки "падіння цін на нафту на 40%", а не на 50), т.е. по 8-9 грн! Что вы нам лапшу на уши вешаете? Цена бензина у нас на 50% складывается из спекуляционной составляющей!!! Кто-то получает сверхприбыли, вытягивая из народа последние копейки, ведь цена топлива влияет на все цены в стране и играет не последнюю роль в инфляции гривни! Куда смотрит антимонопольный комитет?!
19 Грудня, 2014 12:07
Григорий Когда "экспертом" становишься, то память отключают за ненадобностью?... Сколько раз уже было, что курс был стабильный и нефть падала в цене, а "цифирки" на АЗС только увеличивались? Курс, говорите? Ага. Точно. Только не валюты. А жлобства к совести. И всемирный кризис тут абсолютно ни причем...
19 Грудня, 2014 12:04
vit шановні експерти. не потрібно людям забивати баки курсом. навіть якщо курс стабілізується, бензин не подешевшає.
19 Грудня, 2014 12:01
авто Курс на межбанку около 16грн/доллар держится уже несколько недель. Мне вот интересно, импортеры где покупают валюту, у менял или в банках?
19 Грудня, 2014 11:57
Водій Ціна на нафту впала у два рази з 113 до 58, гривня виросла з 13 до 17, далі беріть калькулятор та ра[***]те, реальна ціна бензину на сьогодні не більше 13 грн, як приклад подивіться на ціну бензину в США , а всі ці експерти сидять на відкатах у бізнеса і розказують сказочки.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!