ЦВК спростила процедуру зміни місця голосування: заяву можна подати онлайн

1848 0
Також дозволено передавати документи через уповноважену особу.
Фото: novezakarpattya.com

Фото: novezakarpattya.com

Сьогодні, 2 грудня, ЦВК ухвалила порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Документ передбачає подання відповідної заяви через електронну форму, а також через уповноважену особу. Про це повідомляє Опора.

У документі зазначено, що тимчасово змінити місце голосування, окрім зареєстрованих виборців, можуть і громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання.

Читайте також: Садовий змінив свою думку щодо виборів міського голови Львова

Окрім того, змінити місце голосування можна або лише на перший тур виборів, або одразу на обидва.
Також виборець може подати письмову заяву через уповноважену особу, оформивши нотаріально завірену довіреність.

У письмовій заяві зазначається прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, виборча адреса, вид та назва виборів, дата їх проведення, адреса перебування громадянина в день виборів та/або номер виборчої дільниці, на якій виборець хоче голосувати. Також заявник вказує причину зміни місця голосування. У заяві виборця, який не може пересуватись самостійно, обов’язково вказується адреса, де він перебуватиме у день виборів.

Крім того, виборець може подати заяву про зміну місця голосування через електронний сервіс на сайті Центральної виборчої комісії з використанням електронного підпису. Окрім інших відомостей, виборець має вказати адресу електронної пошти, куди буде надіслано підтвердження подачі заяви та посвідчення про зміну місця голосування.

Читайте також: Зараз не йду, наступного року – подумаю. Хто може стати новим мером Львова

Органи Державного реєстру виборців перевіряє, чи виборець має право голосу, чи не відноситься його виборча адреса до спецдільниці та чи не обрав він спецдільницю для зміни місця голосування. При відмові в задоволенні заяви виборця повідомляють невідкладно з зазначенням переліку підстав.

Виборець також може відкликати свою заяву про зміну місця голосування не пізніше, ніж за 5 днів до дня голосування. Таку заяву орган ведення Державного реєстру виборців розглядає невідкладно.

Цей порядок розповсюджується лише на вибори Президента та народних депутатів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!