У Карпатах можливі лавини. Поради рятувальників для лижників і сноубордистів

3449 0
ДСНС України повідомляє про загрозу лавин у Карпатах сьогодні, 8-го січня. Пропонуємо кілька порад, як необхідно діяти, якщо небезпека заскочила вас на схилі гори.
фото ілюстративне: соцмережі

фото ілюстративне: соцмережі

Щоб гірська мандрівка чи катання на лижах і сноубордах не перетворилися на трагедію, туристам необхідно обов’язково зареєструватися в найближчому рятувальному підрозділі, - наголошують у Головному управлінні ДСНС у Львівській області.

При сходженні лавини рятувальники радять дотримуватися таких правил:

-Під час катання в горах у жодному разі не можна кататися в навушниках з музикою, адже ви не почуєте гул від сходження снігового покриву. А це ж додатковий час, який може стати для вас рятівним.

- Пам'ятайте, паніка - це ваш смертельний ворог. Якщо ви побачили сходження лавини, то слід різко збільшити швидкість руху і пологою дугою піти в найближчу безпечну сторону - адже не на всіх ділянках гори кількість снігу сходить однакова. Стрибок вліво або вправо - і ви врятовані. За можливості можна заховатися за скелю або дерево і лягти на землю.

- Якщо піти від лавини не вдалося, потрібно відразу ж позбутися рюкзака, лиж і палиць, борда. Необхідно захистити голову руками, притиснути коліна до живота, лягти за рухом лавини і дихати через одяг.

Читайте також: У Львові погіршується погода: гарячі телефони, пункти обігріву, лікарні

- Коли лавина почала зносити, потрібно намагатися виконувати плавальні рухи, створивши простір навколо обличчя та грудної клітини. Це допоможе диханню, коли зупиниться снігова лавина.

- Після зупинки лавини потрібно максимально розсунути руками сніг біля обличчя, зробивши «повітряний мішок», захищаючи руками грудну клітку, щоб при змерзанні снігу зберегти її рухливість.

Не дозволяйте собі заснути, і пам’ятайте про те, що вас шукають і врятують впродовж деякого часу.

Нагадаємо, у випадку небезпеки треба телефонувати до Служби порятунку “101”.

Окрім того, ДСНС України просить громадян дотримуватися правил безпеки під час перебування на вулиці. Не ходити попід розлогими деревами, електрощитами, лініями електропередач, адже пориви вітру можуть спричинити їх пошкодження. 9-го січня 2017-го року очікують послаблення та припинення небезпечних явищ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!