У ЛОДА прокоментували можливий страйк лікарів швидкої допомоги

5594 0
Кажуть, що шукатимуть гроші на дофінансування Центру екстреної меддопомоги та аналізуватимуть ситуацію.
Фото: Львівська ОДА

Фото: Львівська ОДА

Керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак у коментарі Tvoemisto.tv розповіла про те, що робитиме обласна влада у відповідь на вимоги працівників швидкої допомоги, які погрожують страйком.

«Те, що низька зарплата – це навіть не обговорюється. Ми це знаємо. Вони дістають зарплату, як всі, відповідно до тарифної сітки. Водій має оклад 2400 грн і 40% загалом доплати необов’язкового характеру. Ми порахували – потрібно кілька десятків мільйонів гривень на дофінансування Центру. Коштів державної субвенції на це не вистачить», – каже Ірина Микичак.

Читайте також: Будівлю дитячого психдиспансеру у Львові хочуть продати, щоб збудувати онковідділення

За її словами, ЛОДА шукає гроші. Для цього потрібно реорганізувати інші заклади охорони здоров’я та скоротити фінансування їм. Також можна виділити кошти з обласного бюджету, але не в галузі охорони здоров’я.

«Сесія буде наприкінці лютого. Яке буде рішення – важко сказати, наразі ми шукаємо гроші, намагаємось перерозподілити фінанси», – зазначає чиновниця.

Щодо вимоги працівників «швидкої» звільнити керівницю Львівської станції ШМД Наталію Поважук, Ірина Микичак каже, що ситуацію аналізуватимуть, проте наразі не бачать причин для звільнення.

Непрофільні виклики, за словами Ірини Микичак, це також дискусійне питання. Але область і місто разом працюватимуть над тим, щоб відкривати у львівських поліклініках пункти невідкладної допомоги та проводитимуть інформаційну кампанію серед населення та сімейних лікарів.

Читайте також: Хто платитиме за виклик лікаря додому. Роз'яснення медиків

«Я, як педіатр за освітою, не можу дистанційно визначити, чи потрібно їхати на виклик, коли в дитини температура, чи ні. Педіатричні виклики для мене поза обговоренням, їх не можна ділити на профільні і непрофільні. Ми будемо аналізувати виклики, також потрібно відкрити кол-центр, таке завдання вже є давно. Випадків, коли люди зловживають, таки є багато – то біль у попереку, то коліно заболіло. Тут є ще соціальний фактор: швидка приїжджає з медикаментами, а сімейний лікар вдома чи в поліклініці таблеток не дасть, треба іти і купувати самому», – розповідає Ірина Микичак.

Вона додає, що цьогоріч у бюджеті передбачені кошти на закупівлю спецформи для працівників швидкої, але виділятимуть їх у кілька етапів. Водночас Ірина Микичак каже, що, на її думку, Центр екстреної меддопомоги зовсім не залучає позабюджетних коштів, хоча міг би шукати ґранти або податись на обласний конкурс мікропроектів.

«Заявки приймали до 31 січня. Психлікарня, наприклад, подала 14 проектів. Є інші медзаклади, де активні самі працівники – лікарі, методисти. І в Центрі є люди, які знають, що таке ґранти», – додає директорка департаменту.

Читайте також: Портрет пацієнта на Львівщині: обізнаний, рідко викликає швидку, не довіряє вакцинації

«Колектив великий і різнобарвний, там є неформальні лідери протестного характеру, а треба такого лідера, який би об’єднував і організовував роботу», – підсумовує вона.

Нагадаємо, учора, 11 лютого, відбулась зустріч голови ЛОДА Олега Синютки з колективом Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Працівники «швидкої» висунули низку вимог, а у випадку, якщо не побачать кроків на зустріч до 1 березня, обіцяли почати італійський страйк.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!