В Одесі обурилися, що у львівській «Реберні» Катерину ІІ зобразили із надписом «Ростов». Фото

11618 0
Малюнки з такими ж мотивами є у Тернополі, Києві та будуть у Львові.
Фото: з фейсбук-сторінки спільноти «Одеса і все, що її стосується»

Фото: з фейсбук-сторінки спільноти «Одеса і все, що її стосується»

У львівській «Реберні» в Одесі всередині закладу розмістили малюнки Катерини ІІ з надписом «Ростов», протикнутий язик із надписом «Мова» та зображення Армана Емманюеля дю Плессі, герцога де Рішельє з надписом «Понаїхало». Такі зображення викликали хвилю обурення у деяких місцевих мешканців. 

Думки місцевих жителів розділилися: одні стверджують, що львівські власники зробили це для того, щоб принизити історію та культуру одеситів, а інші кажуть, що це лише сучасне зображення художниками різних гострих тем, і потрібно ставитися до цього з почуттям гумору. 

Зокрема, один із відвідувачів закладу на сторінці у Фейсбук «Одеса і все, що її стосується» написав, що йому неприємно, як львівський ресторан подав історію їхнього міста.

У самій «Реберні» стверджують, що у всіх містах, де є цей заклад, є малюнки зі схожими мотивами і до цього випадку не було жодних конфліктних ситуацій. Про це Tvoemisto.tv розповів прессекретар Холдингу емоцій «!Fest» Тарас Маселко. 

За словами Тараса Маселка, з «Реберні» в Одесі заберуть малюнок Катерини ІІ, однак всі інші залишать. 

«Художник вирішив показати певні речі у такий спосіб, але якщо ми бачимо агресію з боку міста, то змушені вберегти заклад від конфліктів, тому Катерину ІІ замінимо іншими малюнками», – каже Тарас Маселко. 

Щодо малюнку із Дюком з надписом «Понаїхало», то такий мотив є й у інших закладах «Реберні» – у Києві на Узвозі та на площі Арсенальній зображені Кий, Щек, Хорив і Либідь, а також в Тернополі. Після оновлення інтер’єру такі малюнки з зображенням пам’ятника Адаму Міцкевичу і надписом «Понаїхало» будуть і у Львові, каже Тарас Маселко. 

«Так сталося, що люди, які докладалися до розвитку українських міст, часто були нетутешні, тому такий мотив. Якби таке явище відбувалося зараз, то ми б казали на цих людей «понаїхало», – коментує Тарас Маселко. 

Читайте також: Оцінював дівчат. Через скандал у Львові звільнять китайського шеф-кухаря. 

Ресторатор та співзасновник Холдингу емоцій «!Fest» Андрій Худо на своїй сторінці у Фейсбук також прокоментував ситуацію. Він наголосив, що кожна «Реберня» є сучасним рестораном, який також є галереєю. Андрій Худо також додав, що українські художники мають змогу виставляти свої роботи на гострі теми, а мистецтво не буває зручним і не має викликати позитивного ставлення.

«Ми змінили частину експозиції, оскільки деякі роботи викликали обурення одеситів. Але на цьому місці з‘являться інші твори, бо наші простори покликані об‘єднувати і творити позитивні емоції», – пише Андрій Худо.  

Довідково

Катерина II була російською імператрицею (1762-1796 рр.), представницею німецького роду Ангальт-Цербст. Вона була дружиною російського імператора Петра III. Перейшла з лютеранства у православ'я, народила майбутнього російського імператора Павла І. Зійшла на трон внаслідок палацового перевороту і вбивства чоловіка (1762 р.). У 1764 р. знищила претендента Івана VI.

Катерина ІІ реформувала суспільно-політичне життя в імперії, скерувавши його в русло централізації й уніфікації. Реорганізувала Сенат, запровадила єдиний адміністративний поділ на намісництва. Вела активну й успішну зовнішню політику. Виграла війни проти Османської імперії, приєднала українське Причорномор'я та Крим. У 1764 р. Катерина ІІ знищила Гетьманщину, а у 1775 р. – Січ, запровадила кріпацтво, розформувала слобідське козацтво, придушила козацьке повстання Пугачова. У союзі із Пруссією і Австрією ліквідувала одвічного ворога московської держави – Річ Посполиту, приєднавши Волинь, Поділля і Білорусь. Здійснила омріяну анексію Курляндії, збільшивши питому частку німців у імперії. Перед смертю планувала похід для приборкання Французької революції. В українській історіографії сприймається негативно, так само як Петро І: за висловом Тараса Шевченка «це той первий, що розпинав Нашу Україну, а вторая доконала Вдову сиротину».

Софія Шавранська

Фото Марка Гриневича та зі сторінок «Реберні»
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!